Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кърменето – как да започнем

Защо майчината кърма е най-доброто за бебето
Майчината кърма е най-добрата храна за бебето. Вашето мляко е една пълноценна храна съдържаща всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето, съдържа хормони и други съставки, които се борят срещу болестите и които не се съдържат в адаптираните млека.


Любопитно за кърмата е, че хранителното й съдържание се променя според нуждите на бебето докато расте и се развива. Освен благотворното влияние на кърмата за развитието на мозъка на бебето и за борбата срещу инфекциите, тя ви помага да създадете една силна и много специална връзка с него. Чрез кърменето бебето се „захранва” също и с вашата нежност, директния контакт с кожата ви и сигурността, която усеща във вашите ръце.

Как да започнем да кърмим?
При първия контакт с бебето, когато ви настанят в стаята след раждането, го сложете на гърдата си. Все още няма да имате мляко, но вече се произвежда куластра, която е много полезна и предпазва бебето от инфекции.
Бъдете спокойна, дори и на бебето в началото да му е трудно да открие и захване добре зърното. Кърменето е дейност, която изисква търпение и много практика и никой не очаква да умеете да го правите още от първия момент, затова поискайте информация и съвет както от акушерката, така и от гинеколога ви докато сте още в болницата.
Още от самото начало кърменето не трябва да бъде болезнено, затова внимавайте много дали слагате бебето правилно на гърдата и дали то захваща зърното и ареолата както трябва.

Колко често трябва да кърмите бебето?
В началото трябва да кърмите много често, колкото по-често го правите, толкова по-бързо ще започнете да произвеждате мляко и в по-големи количества. В самото начало слагайте бебето по 10-15 минути на всяка гърда, като 8-12 пъти за 24 часа е нормално. Всяко бебе е различно, има такива, които искат да сучат на всеки 1 час и такива, които се хранят през 4 часа още от самото си раждане.
Препоръчва се в самото начало да кърмите бебето на „поискване” тъй като то ще огладнява по-бързо, а и по този начин ще свикнете и малко по малко то ще си изгради режим. Плачът е единственият начин бебето да ви каже, че е гладно и много скоро ще успявате да разпознавате кога е гладно още преди да се е разплакало.

Трябва да ви е удобно
Всяко кърмене трае от 30 до 40 минути, затова е много важно да ви е удобно. Изберете си комфортно място за кърменето. Дръжте бебето и се облегнете по такъв начин, че да не чувствате натоварване в гърба, кръста или ръцете.

Какво трябва да ядете?
Докато кърмите имате нужда от една нормална здравословна и пълноценна диета. Това, което трябва да ограничавате е кафето, шоколадите, пикантните храни и други храни, които могат да раздразнят храносмилателната система на бебето, тъй като чрез кърмата те ще преминат към бебето.
Трябва също така да пиете много течности, а за да ви го напомня вашето тяло ще отделя хормона окситоцин докато кърмите и той ще ви кара да чувствате жажда.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber