Online School
Регистрирани потребители: 22367
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кърменето – как да започнем

Защо майчината кърма е най-доброто за бебето
Майчината кърма е най-добрата храна за бебето. Вашето мляко е една пълноценна храна съдържаща всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето, съдържа хормони и други съставки, които се борят срещу болестите и които не се съдържат в адаптираните млека.


Любопитно за кърмата е, че хранителното й съдържание се променя според нуждите на бебето докато расте и се развива. Освен благотворното влияние на кърмата за развитието на мозъка на бебето и за борбата срещу инфекциите, тя ви помага да създадете една силна и много специална връзка с него. Чрез кърменето бебето се „захранва” също и с вашата нежност, директния контакт с кожата ви и сигурността, която усеща във вашите ръце.

Как да започнем да кърмим?
При първия контакт с бебето, когато ви настанят в стаята след раждането, го сложете на гърдата си. Все още няма да имате мляко, но вече се произвежда куластра, която е много полезна и предпазва бебето от инфекции.
Бъдете спокойна, дори и на бебето в началото да му е трудно да открие и захване добре зърното. Кърменето е дейност, която изисква търпение и много практика и никой не очаква да умеете да го правите още от първия момент, затова поискайте информация и съвет както от акушерката, така и от гинеколога ви докато сте още в болницата.
Още от самото начало кърменето не трябва да бъде болезнено, затова внимавайте много дали слагате бебето правилно на гърдата и дали то захваща зърното и ареолата както трябва.

Колко често трябва да кърмите бебето?
В началото трябва да кърмите много често, колкото по-често го правите, толкова по-бързо ще започнете да произвеждате мляко и в по-големи количества. В самото начало слагайте бебето по 10-15 минути на всяка гърда, като 8-12 пъти за 24 часа е нормално. Всяко бебе е различно, има такива, които искат да сучат на всеки 1 час и такива, които се хранят през 4 часа още от самото си раждане.
Препоръчва се в самото начало да кърмите бебето на „поискване” тъй като то ще огладнява по-бързо, а и по този начин ще свикнете и малко по малко то ще си изгради режим. Плачът е единственият начин бебето да ви каже, че е гладно и много скоро ще успявате да разпознавате кога е гладно още преди да се е разплакало.

Трябва да ви е удобно
Всяко кърмене трае от 30 до 40 минути, затова е много важно да ви е удобно. Изберете си комфортно място за кърменето. Дръжте бебето и се облегнете по такъв начин, че да не чувствате натоварване в гърба, кръста или ръцете.

Какво трябва да ядете?
Докато кърмите имате нужда от една нормална здравословна и пълноценна диета. Това, което трябва да ограничавате е кафето, шоколадите, пикантните храни и други храни, които могат да раздразнят храносмилателната система на бебето, тъй като чрез кърмата те ще преминат към бебето.
Трябва също така да пиете много течности, а за да ви го напомня вашето тяло ще отделя хормона окситоцин докато кърмите и той ще ви кара да чувствате жажда.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber