Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Навиците, които помагат на бебето да заспи

Колкото по-рано установите една рутина за часа за спане, толкова по-добре. Когато бебето е на 6-8 седмици най-късно започнете една фиксирана рутина за всяка вечер. Бебето харесва много тези малки забавления пред лягане и ще се чувства много по-спокойно, ако знае какво следва винаги.


А колкото по-отпочинало и спокойно е бебето, толкова по-лесно ще си легне и бързо ще заспи. Следвайте винаги установения режим, дори когато не сте си у дома, това може дори да спомогне бебето да се адаптира към непозната обстановка.
Това какво точно ще включите в тази рутина преди сън решавате вие. Най-често рутината включва къпане, обличане на пижамата, прочитане на приказка, ласки, масаж и т.н. Осигурете дейности, които действат успокояващо на бебето, а не го стимулират към активност. Най-добре повечето дейности да стават в стаята на бебето, то трябва да свикне, че стаята му е едно приятно място, където стават интересни и релаксиращи неща, а не мястото, където само го оставяте да спи.
Много често рутината преди сън действа успокояващо и релаксиращо и на родителите. Ето няколко примера за дейности, които можете да правите преди лягане.

Оставете го да поиграе малко
Много често играта е в помощ на бебето да се разтовари от излишната енергия, която му е останала. Затова му предложете релаксиращи игри, които не са много стимулиращи към активност. Винаги играта трябва да бъде последвана от някаква по-спокойна дейност, като къпането например.

Изкъпете мъничето
Една от дейностите, което е включена във всеки режим на малко бебче е именно къпането. Престоят в хладка вода действа много отпускащо на бебето, затопля го и го кара да се чувства добре. Ако бебето с сърди и не обича да се къпе, поработете на д това да му покажете, че къпането не е страшно, а е едно приятно изживявано, съпътствано от приятна игра с водата и играчките за баня.

Време за миене
Рутината преди лягане може да включва измиване на лицето и ръцете, почистване на венците и зъбките, смяна на памперса и обличане на пижамата. Важно е да въведете мъничето в миенето на зъбите още в най-ранна възраст, за да изградите здравословния навик и за в бъдеще.

Играйте на нещо спокойно
Спокойната игра в неговата стая е един добър начин да се забавлявате известно време преди да дойде часът за спане.
Разкажете му нещо
Вашето бебче не е малко за приказки, затова колкото по-рано го въведете в света на приказките и разказите, толкова по-рано то ще свикне с четенето. То обича да слуша вашия глас, затова му говорете много, дори и да не му четете приказка, разкажете му нещо, каквото и да е.

Разходка из къщи
Бебетата много обичат да ги гушнете на ръце и да ги пренасяте из къщата. Така имат друга перспектива и разгледат с внимание всичко, могат да стигнат до всичко, до което иначе нямат достъп.

Изпейте му песен
Благотворното влияние на песните над мъничето е доказано в редица изследвания. Всички деца обичат да им се пее, ритъмът ги успокоява много.

Пуснете му музика
Пуснете лека и бавна музика на бебчето, докато го приготвяте за сън и после оставете музиката докато бебето заспи.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

.
Моя малчо е на 11 мес. и половина. Преди ядене вечер е ужасно неспокоен. Къпим го и в момента в който го сложим да го преобличаме се започва един рев, реев за МЛЯКОТО :) /така предполагам/ и си изпива млякото, видимо докато си пиива му се приспива. След това, като го взема на ръце да го разкарвам малко из апартамента и видимо почва да търка очички, да показва, че му се спи... в момента в който го сложа в леглото /след около 30-40мин. след яденето, понякога и чак след 1 час. / започва да плаче нейстово, изправя се в кошарата и не иска да спи. Вземам го в мен, люшкам го, виждам го, че му се спи, като чели заспива и когато понеча да го слагам в кошара отново започва да плаче.... Не искам да го свиквам да го лющкам,нооо... :S А, до преди 2-3 седмици си заспиваше сам в леглото на загасена лампа. Имаше си изградени навици да заспива сам най-късно в 20.50 ч. :) Къде отидоха навиците му според вас ?
Рени Михайлова, 20.4.2012 г. 14:29:11

Тъй като бебето Ви е много малко, игра в истинския смисъл на думата, няма да може да се осъществи. Опитайте да му пеете или му пуснете музика, това ще го успокои или най-малкото ще се почувства добре. Всяко бебче е различно, музиката може и да не е по вкуса му, в такъв случай просто му говорете, докато е будно, галето го и започнете да му показвате колко много го обичате.
Deteto.info Info, 14.3.2011 г. 14:56:15

Bebe
wyprosyt mi e za deca do 2-3 sedmici
Kolio Georgiew, 14.3.2011 г. 14:41:35

Bebe
Kakwo da se razbira pod spokoina igra, ako move da mi kajete nqkoq
Kolio Georgiew, 14.3.2011 г. 14:40:32

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber