Online School
Регистрирани потребители: 22351
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как да насърчаваме и насочваме творческите заложби на детето си

Преди всичко трябва да помогнем на своето дете да открие и разбере света около себе си и да намери своето място в него.
Това не е никак лесен процес, който изисква време, търпение и постоянство, процес на наблюдение и самонаблюдение, защото вие сте първият, най-неоспорим пример за него, каквото и да правите, то Ви наблюдава и копира, имитира и запаметява вашите реакции и цели словосъчетания.

• Преди всичко трябва да изградите една приятелска атмосфера на взаимодействие с детето си, която не е лишена от респект, но зачита детския авторитет и достойнство. То ще го оцени и по-лесно ще приема нормите и правилата, с които трябва да се съобразява.
• Оценявайте и най-малките му постижения и ги коригирайте в друг един, по-неемоционален за него, момент.
• Не го сравнявайте с други деца на неговата възраст или с братчето или сестричето му, защото то е уникално само по себе си.
Вие най-добре познавате своето дете и несъмнено искате най-доброто за него, но не реализирайте чрез него своите нереализирани мечти.
• Ако искате то да се занимава с музика, непременно го запознайте и с други видове изкуства и с различните аспекти на това изкуство.
• Още от най-ранна детска възраст наблюдавайте неговите любими занимания.
• Не го записвайте на прекалено много допълнителни дейности, за да може да разгърне себе си по-пълноценно.
За да откриете дали дадено занимание му се отдава, го наблюдавайте, следете дали търпи развитие и се консултирайте с педагозите му. За да открие самото дете смисъл в дадено занимание и да се почувства сигурно в своите възможности, то трябва да натрупа достатъчно информация и опит. Ето защо заниманията му в дадена насока трябва да са поне в рамките на една година.
• Непременно дайте възможност на детето си да се занимава с балансираща (разтоварваща го) дейност, спорт, приложни изкуства. Дайте му възможност да се изявява и в друга референтна среда, различна от тази, в която то прекарва по-голямата част от ежедневието си. За Вас то е най-, в групата в детската градина (в клас) например, то има един статус, но в една различна среда може да намери комфорт и себеизразяване по различен начин.
• И не на последно място споделяйте с него трудностите и емоционалните моменти по пътя на неговото разгръщане като личност.
• Учете го да мисли рационално и да открива красотата на заобикалящия го свят и в най-малките неща, да преоткрива с ваша помощ различното предназначение и превъплъщение на всичко около себе си. Така ще стимулирате въображението и творческия му потенциал. Ако за Вас е важно да го научите, че електрическият ток е опасен, защо да не е важно да му покажете красотата на едно есенно листо. Едното е важно за неговата физическа безопасност, а другото за духовното му обогатяване.
• Детето Ви може и трябва да е любопитно и ваше задължение е да задоволявате навреме неговото любопитство по правилния за Вас начин (за да не го научи от друг, по неправилния начин).
• Крачете с детето си един до друг, така ще знаете къде е правилната посока. Подавайте му ръка, за да се изправи, дори когато падне. И му казвайте всеки ден, че го ОБИЧАТЕ.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber