Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как да насърчаваме и насочваме творческите заложби на детето си

Преди всичко трябва да помогнем на своето дете да открие и разбере света около себе си и да намери своето място в него.
Това не е никак лесен процес, който изисква време, търпение и постоянство, процес на наблюдение и самонаблюдение, защото вие сте първият, най-неоспорим пример за него, каквото и да правите, то Ви наблюдава и копира, имитира и запаметява вашите реакции и цели словосъчетания.

• Преди всичко трябва да изградите една приятелска атмосфера на взаимодействие с детето си, която не е лишена от респект, но зачита детския авторитет и достойнство. То ще го оцени и по-лесно ще приема нормите и правилата, с които трябва да се съобразява.
• Оценявайте и най-малките му постижения и ги коригирайте в друг един, по-неемоционален за него, момент.
• Не го сравнявайте с други деца на неговата възраст или с братчето или сестричето му, защото то е уникално само по себе си.
Вие най-добре познавате своето дете и несъмнено искате най-доброто за него, но не реализирайте чрез него своите нереализирани мечти.
• Ако искате то да се занимава с музика, непременно го запознайте и с други видове изкуства и с различните аспекти на това изкуство.
• Още от най-ранна детска възраст наблюдавайте неговите любими занимания.
• Не го записвайте на прекалено много допълнителни дейности, за да може да разгърне себе си по-пълноценно.
За да откриете дали дадено занимание му се отдава, го наблюдавайте, следете дали търпи развитие и се консултирайте с педагозите му. За да открие самото дете смисъл в дадено занимание и да се почувства сигурно в своите възможности, то трябва да натрупа достатъчно информация и опит. Ето защо заниманията му в дадена насока трябва да са поне в рамките на една година.
• Непременно дайте възможност на детето си да се занимава с балансираща (разтоварваща го) дейност, спорт, приложни изкуства. Дайте му възможност да се изявява и в друга референтна среда, различна от тази, в която то прекарва по-голямата част от ежедневието си. За Вас то е най-, в групата в детската градина (в клас) например, то има един статус, но в една различна среда може да намери комфорт и себеизразяване по различен начин.
• И не на последно място споделяйте с него трудностите и емоционалните моменти по пътя на неговото разгръщане като личност.
• Учете го да мисли рационално и да открива красотата на заобикалящия го свят и в най-малките неща, да преоткрива с ваша помощ различното предназначение и превъплъщение на всичко около себе си. Така ще стимулирате въображението и творческия му потенциал. Ако за Вас е важно да го научите, че електрическият ток е опасен, защо да не е важно да му покажете красотата на едно есенно листо. Едното е важно за неговата физическа безопасност, а другото за духовното му обогатяване.
• Детето Ви може и трябва да е любопитно и ваше задължение е да задоволявате навреме неговото любопитство по правилния за Вас начин (за да не го научи от друг, по неправилния начин).
• Крачете с детето си един до друг, така ще знаете къде е правилната посока. Подавайте му ръка, за да се изправи, дори когато падне. И му казвайте всеки ден, че го ОБИЧАТЕ.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber