Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Стереотипите около кърменето

Автор на статията е Милена Николова - помощник за кърмене към Ла Лече Лига България.


Макар кърменето да е естественият и природен начин за хранене на бебето и малкото дете и напоследък все по-често да се чуват мнения, че е модерно и във възход, то все още е акт, обвит в стереотипи, клишета и неизвестни, граничещи с мистика.

Едно от основните свойства на кърменето в съвременното общество е неговата неуловимост – мнозина твърдят, че кърменето е най-добрият старт за бебето, най-добрата храна и т.н., но колцина са тези, които наистина могат с адекватен съвет и подкрепа да помогнат на една току-що родила жена да закърми успешно бебето си? Насоките, които майките чуват от акушерките в родилния дом и от педиатъра на бебето, са разнопосочни и объркващи. Много жени действително не успяват да чуят инстинктите си и да стъпят на пътя към успешното кърмене на бебето и не след дълго се отказват с аргумента: „Нямам кърма!”.

Така възниква и първият, основен стереотип, свързан с кърменето – то е отредено за малцина избрани късметлийки, които имат достатъчно мляко и кърменето за тях е лесно. Разпространението на този стереотип е толкова всеобхватно, че много млади майки са искрено изненадани, ако всичко с кърменето на тяхното бебе през първите седмици върви безпроблемно и “О, чудо!”, имат достатъчно кърма! Убеждението, че кърменето не е за всички и е малко вероятно то да мине гладко и без затруднения, в крайна сметка е като самоизпълняващото се пророчество – настройваме се, че няма да можем да кърмим, че ще страдаме от недостатъчно мляко и куп други проблеми и често действително си ги навличаме. За тези проблеми, без съмнение, играе роля и липсата на адекватна информация за кърменето извън интернет пространството.

Какво можем да направим, за да не ни застигне злощастното проклятие на липсата на кърма и да се наредим сред избраните жени, които имат достатъчно мляко? Ключовите думи са две – информация и подкрепа. И двете можем да получим от Ла Лече Лига.
На първо място, да се информираме за процеса на кърмене и произвеждане на майчино мляко и за простичкия, но железен принцип, че търсенето определя предлагането. Ако кърмим често, толкова често, колкото бебето поиска и не по-малко от 8-10 пъти на денонощие през първите 3-6 месеца от живота на детето, вероятността кърмата да намалее и внезапно да спре не е висока. Добре е да се обградим и с хора, които подкрепят желанието ни да кърмим, оценяват усилията ни в тази посока и разбират важността на естественото хранене за здравето на бебето и майката.

Друг разпространен стереотип за кърменето е, че то непременно е трудно и съпътствано от редица проблеми и напрежение както за майката, така и за нейното най-близко обкръжение. Трудно засукване, неефективно сучене и засищане на бебето, разранени зърна, препълнени гърди – това са само част от проблемите, с които много жени, станали майки наскоро, действително се сблъскват. Трудностите около кърменето не са градска легенда, те съществуват, но има и много майки, при които спойката с бебето им сработва лесно и бързо и кърменето като продължение на връзката от утробата се случва леко, гладко и удовлетворително за всички.

Кърменето е естествен процес и телата ни знаят как да кърмят. Независимо от нашите рационални намерения да кърмим или не, тялото ни е готово да изхрани новороденото ни бебе по единствения начин, за който е програмирано – чрез кърмене. Ако се вслушаме в бебето си и себе си, ако откликваме на нуждите на бебето с много носене, близост и кърмене, е по-вероятно да си спестим голяма част от кърмаческите проблеми, често срещани при младите майки.

Друга преобладаваща заблуда около кърменето е, че то е предназначено ексклузивно и само за много малки бебета – до 6 месечна възраст. Гледката на по-голямо дете (около и над годинка), което блажено суче от майка си, предизвиква  искрено удивление и дори недоумение. Кърмата продължава да бъде полезна, с добра хранителна стойност и източник на имунна защита и за по-големите деца. А естественият период за отбиване на децата е между две и четири години. От своя страна, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва децата да се кърмят поне до 2-годишната им възраст. Когато майката няма съпътстващи здравословни проблеми и кърменето е удоволствие и за нея, и за детето, то действително може да продължи толкова дълго, колкото двамата искат.

Един твърде притеснителен, но и силно вкоренен предразсъдък е този за образа на майката, в частност на кърмещата майка. Кърмещите жени често са възприемани като едри повлекани с огромни гърди и лекьосани дрехи, които не са особено високо образовани и нямат добър социален статус. Според някои изследвания, жените, които кърмят, са считани за по-малко компетентни и е по-малко вероятно да бъдат наети на работа в сравнение с тези, които не кърмят.  Този стереотип би могъл да бъде обяснен само с дълбоко вкоренени предразсъдъци и липса на необременен поглед върху същността на кърменето.
Всъщност кърменето е лесно и просто занимание, което, организирано правилно, отнема по-малко време и усилия, отколкото храненето на бебето с адаптирано мляко. Кърмещите майки имат повече време за себе си, за сън и почивка, а бебетата им често са по-спокойни, защото най-ефикасната утеха – млякото на мама, е само на една дреха разстояние.

В култура, където консумеризмът е въпрос на принадлежност към определен икономически и социален слой, от няколко десетилетия новата нормалност е бебетата да бъдат хранени със скъпо адаптирано мляко, а не с кърма, а майките им да могат да си позволят бавачки, вместо да прекарват дълги часове в дундуркане и кърмене. Образът на кърмещата майка отдавна е изгубил романтичния си ореол и е станал обект по-скоро на недоумение и озадачение, особено ако майката кърми по-голямо бебе. По тази причина и откритото кърмене, кърменето навън, не се среща често.

Кърменето не е суперсила, а естествен процес, с който тялото на майката изхранва, предпазва и успокоява бебето. Това не е просто хранене, а защита, утеха, приспивателно и обезболяващо за дребни и не толкова дребни бебешки неразположения. Жените, които кърмят навън, не държат да привлекат внимание към формите на гърдите си, а просто хранят бебето си, което именно в този момент е огладняло или е неспокойно и не може повече да чака. Актът на кърмене навън не би следвало да привлича повече внимание от хапването на един сандвич на крак в градинката. Оставяме настрана, че е много по-полезно и задоволява повече нужди на бебешкия организъм, отколкото един сандвич може да направи за организма на възрастните.

Замисляли ли сте се също и че много жени биха искали да се „осмелят” да седнат на пейка в парка и да накърмят спокойно бебето си, но се притесняват? Ако видят, че други го правят и кърменето навън престане да предизвиква учудени, смутени и възмутени погледи, все повече бебета биха могли да се радват на поредната си порция майчино мляко точно там, където почувстват нужда от това – на пейка в парка, в обществения транспорт, в институция, в сладкарница....
Ако и вие се осмелите да приседнете тихо на пейка в парка и дискретно да предложите гърда на бебето си, може би ще се изненадате, че повечето хора изобщо няма да разберат какво правите, а много от малцината, които разберат, ще се усмихнат и ще ви окуражат с кимане на глава.

Не е съвсем лесно да се отърсим от стереотипите, към които години наред сме се придържали, но ето една простичка рецепта за това – осигурете си добра подготовка и се заредете с информация за кърменето още през бременността. Не по-малко важно е да намерите сподвижници, които да подкрепят кърменето и да ви окуражават. Всичко това, а и добра компания, можете да получите на ежемесечните срещи на Ла Лече Лига.
Заповядайте!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber