Online School
Регистрирани потребители: 22808
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Възпитаване в култура на хранене

Основен приоритет на родителите в отглеждането на децата имат навиците, които възпитават. Много е важно още в най-ранна детска възраст да научите децата си да се хранят, следвайки известни правила. Създаването на култура на хранене не трябва да се пренебрегва. Правилното, балансирано хранене гарантира и добро физическо здраве, а и има голямо значение за развитието на детето. Няколко са компонентите, които трябва да се съблюдават, но за съжаление не винаги е лесно. Храненето трябва да бъде разнообразно, пълноценно, правилно приготвено и в балансирано количество. Освен това трябва да се създаде подходяща нагласа на децата към храната, за да се предотвратят евентуални хранителни разстройства и проблеми с наднормено тегло.

Разнообразна и пълноценна храна
Храната, която е предназначена за децата задължително трябва да бъде внимателно подбирана и съобразена с нуждите на детския организъм. Когато пазарувате имайте предвид най-вече две неща – продуктите да са пресни и с ясен произход, както и да са част от основните хранителни групи. За да се ориентирате по-добре, можете да си набавите една детска хранителна пирамида, в нея задължително фигурират препоръчителните продукти и пропорциите, в които да се предлагат. Основните групи храни имат отношение към развитието на детския организъм и затова е важно да не отсъстват от дневното меню на детето. Това са: зърнените храни, плодовете и зеленчуците, млякото и млечните производни, месото, рибата, бобовите храни, ядките, мазнините. Препоръчва се също така, доколкото е възможно ястията да не се повтарят в период от две седмици.

Честота на храненията
Друг основен момент при изграждането на хранителна култура в детето е честотата на храненията. За деца до 8-годишна възраст е добре те да са пет, от които три са основни – закуска, обяд и вечеря, а две са междинни – предобедна и следобедна закуска. Основните хранения са най-лесни за контролиране, тъй като в повечето случаи децата са или вкъщи или в детско заведение. А там количеството и качеството на храната е преценено. Проблем се появява при междинните хранения, тъй като често те не са официални и детето хапва набързо някоя вафла или шоколадово десертче, което е изключително неправилно. От една страна като подход към храната – хапването на крак не бива да бъде навик на Вашето дете. От друга страна, въпросното лакомство задължително е с много добавена захар и мазнини и никак не е полезно. А и не се вписва в представата за добра култура на хранене, не е хубаво и за храносмилането, тъй като обикновено твърде бързо е изконсумирано голямо количество храна. Редовното хранене предполага по-често похапване на по-малко количество храна, което е добре за усвояването й. За едно основно хранене, количеството не бива да надвишава 400 гр. (общо всички ястия). Това е ориентировъчната, достатъчна храна за подрастващите за едно ядене.

Избор на храни и тяхната обработка
Обработката и приготвянето на храните също има голямо значение за правилното хранене. По възможност храната трябва да не е пържена, а варена или печена. Друго правило е да не претопляте повече от веднъж ястията, защото губят от качествата си – хранителни и вкусови. Същото важи и за замразените храни, веднъж извадени от камерата или фризера, не бива повторно да се замразяват. Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след внимателно измиване и е хубаво да са свежи. При термична обработка, витамините в тях се разрушават и по този начин те губят от полезността си. Също така за предпочитане е да се дават на децата пресни плодове и зеленчуци, вместо консервирани. В това число плодовите сокове са полезни само, ако са прясно изцедени и без добавена захар. Най-добре е да са приготвени в домашни условия. Освен това, при избора трябва да се ръководите от това, което е характерно за сезона, а не да купувате екзотични плодове и зеленчуци, които в най-добрия случай се внасят и не са особено пресни в момента на консумация. Да не говорим за количеството вредни вещества, което съдържат обикновено. За да ограничите наличието на пестициди и нитрати е добре много внимателно да измивате плодовете и зеленчуците под течаща вода, по възможност с четка или гъба и даже да ги накисвате във вода,  преди консумация. Освен това избирайте зеленчуци със среден размер, тъй като най-често те имат минимално съдържание на нитрати (необичайно едрите зеленчуци са резултат от използване на азотни торове). Друг съвет в тази посока е да се премахват тези части на растенията, които са  “най-нитратни”: обелките и дръжките на краставицата, кочана и външните листа на зелето, тапите на доматите и т.н.
При избора на мляко и млечни храни е хубаво да се ръководите от съдържанието на мазнини и сол – то трябва да е намалено. За прясното и кисело мляко - около 1.5% - 2% масленост. В момента можете да се ориентирате и по знака БДС (Български Държавен Стандарт), за да сте сигурни, че важните бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са налични.
Месото също трябва да бъде част от ежедневното меню на детето Ви. Избирайте пилешко, телешко или пуешко месо. Избягвайте да сервирате свинско, тъй като то е твърде тлъсто. Когато го приготвяте, се стремете да отделяте тлъстините и да махате кожата и карантията. Освен това се опитвайте да подбирате прясно месо, по възможност с ясен произход. Поне веднъж седмично включвайте риба в менюто, а най-добре е да го правите през четири дни. Един полезен съвет по отношение на приготвянето, е да не слагате много подправки, тъй като те дразнят стомаха. Опитвайте се да готвите възможно най-простичко, така храната Ви ще бъде много по-полезна.
Празните калории
Консумирането на празни калории трябва да се ограничи колкото се може повече. Под празни калории се разбират храни с понижена хранителна стойност. Това са всички сладкиши, шоколади, сладоледи, вафли, чипсове, зрънчовци или с няколко думи тези неща, които децата ни много обичат и никак не им харесва да ги ограничаваме. Тези храни или сa с много добавена захар, или са много мазни и солени, вследствие на обработката и по правило имат консерванти, оцветители и вкусови подобрители, които са изключително вредни. Много сладките храни и напитки с нищо не допринасят за здравето на децата и не бива да се дават по-често от веднъж седмично. Дори специалистите по хранене препоръчват приема на подобен тип десерти, да е веднъж на две седмици. Но, тъй като в повечето семейства всяко хранене завършва с подобен десерт, трудно ще успеете да приучите детето към въздържание от сладкиши, затова опитайте поне да намалите количеството им. Пържените и солени храни са твърде тежки и много често неусетно водят детето към затлъстяване. Изграждайки правилно отношение към храната, Вие му гарантирате много по-малко рискове, свързани както със здравето, така и със самочувствието. А проблемът със затлъстяването е много сериозен и не бива с лека ръка да го пренебрегвате, с надеждата, че на Вашето дете няма да се случи. Най-голям процент деца с наднормено тегло има във възрастта 8-16 години, но предпоставки за това трябва да търсим по-рано – в градинската възраст (3-7 години). Затлъстяването води не само до естетически проблеми, но и до сериозни здравословни рискове – сърдечно-съдови нарушения, храносмилателни проблеми и др. В по-късна възраст наднорменото тегло може да е свързано и с проблеми със самочувствието и дори със сериозни хранителни разстройства.
Когато говорим за култура на хранене имайте предвид, че всяко от основните хранения трябва да бъде ритуал. Най-добре е семейството да се храни заедно и в определени часове. По този начин ще можете да показвате на детето, как правилно се използват приборите за хранене, къде трябва да стои салфетката, защо не се яде с отворена уста и много други полезни родителски напътствия. По време на хранене е хубаво да не правите нищо друго (телевизия, компютър, телефонен разговор). Така ще научите детето си на навици, които ще са му от полза, когато е в друго обкръжение.
Възпитанието в здравословни хранителни навици е особено отговорна задача на родителите. Имайте предвид, че освен менюто на детето трябва и Вашето собствено хранене да е съобразено, тъй като във възрастта между 3 и 7 години, децата се учат основно чрез подражание. А обект на копиране в повечето случаи са родителите. Така че добрият пример трябва да е наличен и в това отношение.

 

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber