Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Да стимулираме самостоятелността на детето

Основна цел на възпитанието е изграждането на пълноценни личности, които успешно да се адаптират в социалната среда. Сигурна съм, че всеки родител освен тази основна обществена мотивировка има и множество свои като – да бъде щастливо, да бъде успешно, да бъде здраво, талантливо и т.н. За да се постигнат такива резултати е много важно детето да бъде научено на самостоятелност.

Обгрижването
Свръхопеката и прекаленото обгрижване със сигурност не са от полза за независимостта на детето. Все по-често се случва родителите да прекаляват с грижите и да изпълняват голяма част от задълженията на детето си, за да му помогнат. Специалистите обаче са единодушни, че подобни практики по-скоро биха навредили на изграждащото се детско самочувствие и способности. Родителите свикват да вършат всичко вместо детето и понякога трудно се отучват от този навик. Докато детето е малко и все още не може да се погрижи дори за естествените си нужди, разбира се помощта е наложителна. Но с всяка изминала седмица (защото знаете, че децата растат с часове) способностите на малчугана се увеличават и вие трябва да следите за това. В момента, в който чисто физически детето ви е готово да се справи с нужното умение или занимание, вие трябва да му дадете възможността да го направи. В началото, разбира се резултатите няма да бъдат каквито ви се иска. Детето ще се бави, ще се цапа, ще му бъде трудно, но имайте предвид, че това е пътят, който трябва да извърви, за да се научи. Това са и първите крачки към изграждането на самостоятелност. Вашата задача е да насърчавате тези прояви като ги поощрявате, защото родителското одобрение и оценка са много важни за детето.

Как да напътстваме, без да поучаваме
Критичното отношение и оценките оставете за учителите в училище. Тяхна работа е да оценяват знанията и уменията на детето ви. Вашето задължение е да развиете тези умения и да насърчавате желанието на мъника да се опитва и да бъде инициативно. Какво се случва много често: Детето сяда да рисува или да прави фигурки от пластилин или глина, след известно време идва при вас, за да ви покаже творението си. Творбата, разбира се е далеч от намерението и съответно вие не можете да разпознаете какво е нарисувано или моделирано. Тогава детето ви казва, че това е жаба, например и вие избухвате в смях и го обсипвате с напътствия как всъщност изглежда жабата. Това не е правилно. Категорично не трябва да реагирате така, тъй като от една страна детето се учи и няма как да има блестящи резултати и второ по този начин го обезсърчавате. Когато постоянно оправяте и коригирате детето то започва да се чувства неспособно и в един момент спира да опитва. Със сигурност никой родител не би желал такава развръзка. За да не се стигне до там е добре да сдържате критиките си и да се стремите да хвалите постиженията на малчугана, независимо колко далеч са от желаното. Разбира се и тези похвали трябва да имат граници и да бъдат в някаква степен верни. Не е толкова трудно, дори и в най-хаотичната драсканица може да се намери нещо симпатично. Много велики творби се състоят от нефигурални композиции . Някои родители в този момент ще възразят на подобна практика с аргумента, че така детето няма да се научи и няма да знае кое е правилното, но това не е съвсем така. Децата много добре знаят какъв е оптималният резултат и към какво се стремят. Това, което си мислят за момента е, че са малки и няма как да го постигнат, но за тяхната възраст и драсканицата е много добро постижение. И разбира се, вие трябва да го потвърдите. А за да сте спокойни, че все пак сте дали образец и напътствия, можете внимателно и под формата на игра да му показвате лесен начин за рисуване на дърво например или хитър метод за връзване на връзките на обувките. По този начин малчуганите няма и да усетят, че всъщност се опитвате да ги поправите и насочите.

Какво е правилното отношение
Би било чудесно, ако съумеете да намерите онази правилна пропорция на строгост и поощрение, която би направила детето ви самостоятелно, инициативно и креативно. За съжаление не е никак лесно и много често в стремежа си да постигнат тези цели, родителите бъркат. Поправянето и прекомерно критичното отношение са на първо място в списъка с често срещани родителски грешки. Понякога строгата дисциплина също не води до нищо добро. Когато изисквате пълно подчинение и стриктно спазване на поставените правила, вие лишавате детето от възможност за избор, за собствена преценка, дори за реакция. В страха си да не ви ядоса детето безропотно следва нарежданията ви и отстрани изглежда като най-доброто дете на света. Дали е така? Вероятно не. Когато дисциплината е наложена със страх, тя изглежда впечатляващо, но няма възпитателен характер. Напротив, твърде възможно е детето да започне да изпитва негодувание и неприязън към вас. И това е добрият вариант. По-лошото е, ако детето свикне, че не трябва да прави нищо, защото вероятно е забранено и спре да се опитва. Това може да доведе до пълна липса на инициатива, инертност и апатия. Строгото отношение понякога води до демотивация на децата и ги превръща в апатични личности. Другият вариант е да станат бунтари, а вие да сте в ролята на агресора. Второто май е за предпочитане, но в никакъв случай не е било целта ви, нали? За да не се налага да избирате между две гнили ябълки е добре да преосмислите приоритетите си и да направите всичко по силите си, за да стимулирате инициативността и самостоятелността на детето. Този процес, разбира се няма да мине без жертви и вероятно ще ви коства някоя и друга щуротия. Но гледайте с оптимизъм, понякога белите са проява на инициатива, смелост и собствено мнение.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber