Online School
Регистрирани потребители: 22537
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблем с проговарянето при детенце на 1.9 г.

Здравейте! Моето детенце е на 1 годинка и 9 месеца. Притесняваме това, че не говори почти нищо. Изговаря само две думички: "аба" - което означава "бате" и "ам". Много съм притеснена, защото батко му също проговори късно, но на неговата възраст казваше: мама, тати, баба, дядо и т.н., по- елементарни думички. Искам да попитам: Колко още трябва да изчакам малкия юнак да започне да говори преди да го заведа при специалист и нормално ли е това?
Благодаря Ви за отделеното време!
Поздрави!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте,
Всяко дете следва своя индивидуален темп на развитие на езика. Съществуват разбира се и определени маркери, по които можем да се ориентираме дали детето закъснява спрямо връстниците си. Не трябва да забравяме, че освен да произнася различни думи, детето се учи и да ги разбира.
На възраст от 19 до 24 месеца децата научават нови думи бързо. Могат да повтарят след възрастните звуци, думи и движения. Възпроизвеждат звукоподражания на животни.
Следва да разбират около 300 думи - да могат да ги посочват като реални обекти или на картина, когато им се зададе въпроса „Къде е?” и да използват активно около 50 думи. Изпълняват прости инструкции от типа „Ела при мама.” Започват да комбинират 2 или повече думи, за да съставят кратки изречения като "иска сок" или "куче лае".

Добре е да направите консултация със специалист без да отлагате. В лична среща логопедът може да оцени по-добре езиковото развитие на детето, както и да Ви даде полезни съвети за стимулиране на речта.
Невена Илиева, 16.11.2011 г. 14:22:02

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber