Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблем с проговарянето при детенце на 1.9 г.

Здравейте! Моето детенце е на 1 годинка и 9 месеца. Притесняваме това, че не говори почти нищо. Изговаря само две думички: "аба" - което означава "бате" и "ам". Много съм притеснена, защото батко му също проговори късно, но на неговата възраст казваше: мама, тати, баба, дядо и т.н., по- елементарни думички. Искам да попитам: Колко още трябва да изчакам малкия юнак да започне да говори преди да го заведа при специалист и нормално ли е това?
Благодаря Ви за отделеното време!
Поздрави!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте,
Всяко дете следва своя индивидуален темп на развитие на езика. Съществуват разбира се и определени маркери, по които можем да се ориентираме дали детето закъснява спрямо връстниците си. Не трябва да забравяме, че освен да произнася различни думи, детето се учи и да ги разбира.
На възраст от 19 до 24 месеца децата научават нови думи бързо. Могат да повтарят след възрастните звуци, думи и движения. Възпроизвеждат звукоподражания на животни.
Следва да разбират около 300 думи - да могат да ги посочват като реални обекти или на картина, когато им се зададе въпроса „Къде е?” и да използват активно около 50 думи. Изпълняват прости инструкции от типа „Ела при мама.” Започват да комбинират 2 или повече думи, за да съставят кратки изречения като "иска сок" или "куче лае".

Добре е да направите консултация със специалист без да отлагате. В лична среща логопедът може да оцени по-добре езиковото развитие на детето, както и да Ви даде полезни съвети за стимулиране на речта.
Невена Илиева, 16.11.2011 г. 14:22:02

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber