Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Неразбираем говор на дете на 3 г и половина

Здравейте, имаме дъщеря на 3 г. и 6 м. и искам да Ви попитаме, дали на тази възраст е нормално, да не разбираме всичко във говора й. Разбираме какво говори, но има някои думи, които така ги изговаря, че трудно я разбираме. Иначе говори много, но мисля че не толкова ясно. Не може да изговаря правилно буквата Р, кога е нормално да започне да я изговаря и кога трябва да се обърнем  към логопед.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте,
Във възрастта на дъщеря Ви езиковите умения на децата са сравнително добри и те все повече са способни да разбират и продуцират реч. Счита се, че децата трябва да могат да съставят прости изречения от 2-3 думи. Важно е, когато детето говори за себе си, да употребява Аз-формата („Аз искам кукла.”).
Произношението на отделните звукове става все по-ясно и точно в различните позиции на думата. Възможно е все още да се допускат изопачавания на звукове като Ш, Ж, Ч, Р, Л. Специално Р е един от най-трудните за произнасяне звукове и нормата за появата му е от 4 до 6 годишна възраст.
Допустимо е и отделни думи със сложна сричкова структура (например трактор, залъгалка и др.) да се опростяват или произнасят неясно.
Ако речта на дъщеря Ви е неразбираема през по-голямата част от времето, а не само при конкретни сложни думи, направете консултация с логопед.
Невена Илиева, 11.12.2011 г. 16:52:13

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber