Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Da Vinci Learning, на фокус през май: ПТИЦИТЕ

TV, Кино & DVD
Кино
 
Материалите са предоставени от телевизионния канал Da Vinci Learning

НА ФОКУС: ПТИЦИТЕ

28 и 29 май 2016 г. в 18:00 ч. и по-късно

Пернати летящи машини – от векове птиците са пораждали у хората мечтата да летят. Ако не бяха птиците, на Леонардо да Винчи не би му хрумнала идеята за неговите летателни уреди, а Ото Лилиентал не би проправил пъртина в изследването на аеродинамиката. Всъщност, как летят птиците? Ами, те имат аеродинамична форма, но са много по-леки от самолетите – всичко това, благодарение на Майката-природа и на еволюционния процес, в резултат от който са развили кухи кости, пълни с въздух. И все пак, не всички птици летят. Например, щраусите тичат, а пингвините плуват. Но, всички птици имат пера и снасят яйца. Как гнездят различните видове птици и какво е отношението им към родителството? Кое кара птиците да мигрират и кое им помага да намерят пътя си към дома? На кои сетива разчитат при лов или чифтосване? Как са се развили птиците през последните милиони години, откакто са били вписани в еволюционната стълбица като ‘динозаври с пера’?

На фокус през май – Птиците!


Марви Хамър – Пингвини и скорпиони

28 май 2016 г. в 18:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Пингвините са отлични плувци, които ловят риба в океана. Антарктическият студ не ги смущава особено. Дебелите им пера са подредени на пластове, като керемиди на покрив, а под тях има мъхнат пух, който осигурява още по-добра изолация. Време е за гнездене и женският пингвин е снесъл две яйца, поставени върху краката му, които притиска към тялото си, където е приятно и топло.

При излюпването си бебетата пингвинчета вече са покрити с мъхнат пух.  Независимо от това, техните родители трябва да продължат да ги държат на топло през първите няколко седмици от живота им. И двамата родители полагат грижи за малките. Майката и бащата се редуват да ги мътят и хранят. Все още не е ясно как двойката пингвини се разпознават един друг, но учените предполагат, че това става по гласа.

 
Експресът на учените – Да летиш като птица

28 май 2016 г. в 18:30 ч.

 
Артзука - Пикираща птица

28 май 2016 г. в 19:00 ч.

Марви Хамър – Какапо и октопод

28 май 2016 г. в 19:30 ч.

 
Всичко за децата - Перископ. Странните чорапи са готини

28 май 2016 г. в 20:00 ч.

Марви Хамър – Малки лебеди и нилски крокодили

28 май 2016 г. в 20:30 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Лебедите са мигриращи птици. Тундровите лебеди прекарват лятото в далечните северни ширини близо до полюса, но с настъпването на зимата мигрират на юг към Източния бряг на САЩ. Тундровите лебеди са лесна плячка, тъй като са много по-малки от другите видове лебеди – достигат максимално тегло 5 килограма.

Лебедите изминават разстоянието от 6000 километра на два етапа. Семействата винаги са заедно, тъй като лебедите остават верни на брачните си партньори до гроб. С настъпването на полярната пролет се излюпват малките им, които скоро ще трябва да се научат да летят и да поемат ролята си на мигриращи красавци.

Полетът на щъркела

28 май 2016 г. в 21:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

В много култури той е символ на късмета. В Древен Китай той е символ на дълголетието, а в Древен Египет белият щъркел се е смятал за символ на божественото начало. Дори в Америка, където белите щъркели не са разпространени, всички деца знаят, че щъркелите донасят бебетата, а и до днес много фермери в Европа вярват, че щъркеловото гнездо на комина предпазва от мълнии.

За разлика от доста уединения провинциален живот на щъркелите в Централна и Източна Европа, в Испания щъркелите са се „погражданили“. Те вият гнездата си както върху исторически, така и върху модерни сгради. Едва ли е учудващо, че през последните години популацията на щъркелите в Испания отново придоби големи размери. Градските сметища се превърнаха в същински магнит за щъркелите, привличайки хилядни ята, които ровят в отпадъците.

Документалният филм показва щъркелите в техните слабо познати зимни поселища в Африка, придружава ги по време на обратния им полет на север и ги проследява до различните им местообитания в Европа. Иновативните снимачни методи дават възможност за документирането на удивителни моменти от поведението на щъркелите по време на размножителния период, мътенето и миграцията, карайки зрителя да се чувства непосредствен участник в събитията.


Да си построиш наука - Можем ли да летим като птиците?

28 май 2016 г. в 22:00 ч.

и

Марви Хамър – Орли и гори от водорасли

29 май 2016 г. в 18:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Коронованият ястребов орел е един от най-големите видове хищни птици на земята. Името му произхожда от формата, която заемат перата на главата му, когато птицата е неспокойна или застрашена. Един зоолог е прекарал три месеца в гъстите гори на Южна Африка, за да се сближи с двойка орли по време на периода на чифтосването и отглеждането на малките.

Независимо от привидната разлика в големината, павианите са естествената плячка на коронования орел. Малките се излюпват след 50 дни и опитват за първи път сурово месо. Сега ролите се разменят – малките на коронования орел могат да се окажат плячка на павианите.

 
Всичко за децата - Люш нагоре, люш надолу и планетата Йо-йо

29 май 2016 г. в 18:30 ч.

 
Артзука - Йети, замерящо със снежни топки

29 май 2016 г. в 19:00 ч.

Марви Хамър – Сови и октоподи

29 май 2016 г. в 19:30 ч.

Фактология - Полетите

29 май 2016 г. в 20:00 ч.

Марви Хамър – Експедиция в джунглата и каракара

29 май 2016 г. в 20:30 ч.

Последен шанс да видим - Какапо

29 май 2016 г. в 21:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Стивън и Марк се отправят към Нова Зеландия, за да видят нощния нелетящ папагал Какапо.  Те летят с хеликоптер над живописното последно местонахождение на Какапо на материка. В гората двамата пътешественици срещат птицата киви и получават първи познания за нелетящите птици и еволюцията им в Нова Зеландия. 

Освен това, Марк и Стивън отлитат до остров, разположен на юг от Нова Зеландия, където Какапо живеят в отсъствието на хищници. Те трябва да преминат строг контрол за биологична безопасност, за да е сигурно, че няма да внесат зараза на острова. На острова те срещат доброволци и един опитомен Какапо на име Сироко. Освен това, те се запознават със системата, която Какапо използва, за да отглежда малките си, и виждат първата птица за сезона, снасяща яйцата си. Това е най-добрата година в живота на младия Какапо.

Патилата на совата

29 май 2016 г. в 22:00 г.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Когато домът на една женска забулена сова – стар, изоставен хамбар, бива разрушен, тя е принудена да си търси нов дом. По пътя си, летейки през гори и пасища, тя среща повечето разновидности на совите, типични за Централна Европа: дългоухата и късоухата сова, малката и жълтокафявата сова и бухала, с някои от които тя може да живее в мир, докато от други е принудена за бяга, за да не се превърне в тяхна плячка.

По време на това пътуване филмът показва защо совите летят така безшумно и защо са толкова добри ловци, какво значение са им придавали хората от древни времена и как те съжителстват с нас в днешно време. Филмът обяснява и защо, което е доста несправедливо, тези птици се свързват със смъртта.

В крайна сметка нашата сова си намира нов дом като гостенка на семейство забулени сови точно навреме, за да види как новото люпило малки сови ще последва майка си на своя първи величествен полет.

Повече за птиците можете да научите по канал “Da Vinci Learning” или на уебстраницата на “Da Vinci Learning”: http://www.davinci-learning.com/bg 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber