Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Da Vinci Learning НА ФОКУС: ХРАНАТА

TV, Кино & DVD
Кино
 
25 и 26 юни 2016 в 17:30 и след това

Da Vinci Learning
На фокус през юни 2016НА ФОКУС: ХРАНАТА

25 и 26 юни 2016 в 17:30 и след това

Всички имаме своя любима храна. Някои хора обичат сладко, други – плодове, а трети са луди за месо. Но, извън удоволствието, коя е основната причина, за да се храним? Защо тялото ни има нужда от храна? Как то обработва храната, която приемаме? Какви видове храна са му необходими, за да функционира правилно? Всичко се свежда до хранителните вещества, всяко от които отговаря за конкретна функция, за да поддържа тялото във форма. Тялото има нужда от енергия за всяка своя дейност – от мигането и дишането до мисленето, от тичането и спането до храносмилането. Но, какво е необходимо, за да стигне едно обилно ястие до нашата трапеза? Как се произвеждат храните и как се поддържат пресни в нашия високотехнологичен свят? И коя е науката, която отговаря за това?

На фокус през юни – Храната!

Гастрономи - Палачинки

25 юни 2016 в 17:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

„Гастрономи“ е интересен филм, посветен на храната и науката, в който децата изследват и откриват необикновени научни принципи на практика, като приготвят и готвят храна от ежедневието.  Освен демонстрациите на лесни за изпълнение рецепти, услужливия водещ Линк и кухненския му бюфет, пълен с негови приятели, се изследват различни химически промени, структура и свойства на пресни храни от ежедневието.

В този епизод Линк приготвя палачинки от овесено брашно с ябълки, като използва набухващите свойства на содата за хляб. Друг научен експеримент с Гастро Боб показва как точно действа содата за хляб при приготвянето на леки пухкави палачинки, докато детектив Линк издирва кои са виновниците за отпуснатите плоски палачинки.

Фокуси - Вълшебни храни

25 юни 2016 в 17:45

Какво, как, къде – Храна и хранене

25 юни 2016 в 18:00

 
ГЕОлино - Индия: Най-големият училищен стол в света

25 юни 2016 в 18:30

 
Гастрономи - Хляб

25 юни 2016 в 18:45

Чудата наука - Охлаждането

25 юни 2016 в 19:00

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата


Днес охлаждането е нещо повече от лукс. То е необходимост. Без хладилните камиони и складове прясната храна не би могла да достигне толкова лесно до нашите супермаркети. Можете ли да си представите живот без охлаждане? Преди да бъде изобретен хладилникът, хората са използвали за съхраняване ледници през по-голямата част от годината. За охлаждане на хранителните продукти и напитките те са изрязвали от замръзналите езера ледени блокове, които са били превозвани на различни разстояния. Краят на така наречената ‘ледена индустрия’ настъпва, когато в края на 20-ти век водите стават прекалено замърсени, за да могат да се използват като средство за охлаждане.

Климатизацията е изобретена по-скоро за контрол на влажността, която унищожавала партията в печатниците, отколкото като средство за разхлаждане. Любопитният факт е, че студът не може да се произвежда; температурата може само да се ‘премества’ от едно място на друго. Технологията за охлаждане на вътрешността на кутия – предшественикът на хладилника, е изобретена от лекар по медицина. Всъщност, той е смятал, че създава устройство за лечение на маларията. Въпреки това, изминава повече от век, докато хората започват да използват хладилниците, понеже дълго време те били смятани за опасни.

 
Гастрономи - Пикантни яйца

25 юни 2016 в 19:30

 
Всичко за децата - Ветропоказател и букет цветя

25 юни 2016 в 19:45

Въпроси от науката - Какво става, ако си играя с храната?

25 юни 2016 в 20:15

 
Гастрономи - Пилешки пръстчета

25 юни 2016 в 20:45


Сурова наука - Какво можем да ядем?

25 юни 2016 в 21:00

Супер наука - Хранителни ферми: САЩ

25 юни 2016 в 21:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

В последните години цената на храните хвръкна рязко нагоре. През втората половина на 2010 година цената на пшеницата по света се увеличи повече от два пъти. Цената на царевицата, захарта и олиото също извиси ръст. Внезапният скок в цената на храните доведе до бедност, глад и дори бунтове. Дори хората в развитите страни са засегнати. Тези драматични времена изискват втора зелена революция. Но, колко далеч можем да стигнем в стремежа си да се нахраним? Дали вече сме огладнели достатъчно, за да прибегнем до синтетичните бургери?

С увеличаването на благосъстоянието си населението на планетата започва да консумира все по-големи количества месо. Но, потърпевши от това са не само животните. През 90-те години на миналия век в Англия избухна епидемия на заболяването ‘луда крава’, което е свързано със съвременните практики в животновъдството. Болестта се разпространи и върху хората, като починалите до момента са стотици. Днес съвременната наука предлага алтернатива. Учените работят върху създаването на изкуствено месо, наричано още месо ‘ин витро’.

и


Гастрономи - Суши

26 юни 2016 в 17:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

„Гастрономи“ е интересен филм, посветен на храната и науката, в който децата изследват и откриват необикновени научни принципи на практика, като приготвят и готвят храна от ежедневието.  Освен демонстрациите на лесни за изпълнение рецепти, услужливият водещ Линк и кухненският му бюфет, пълен с негови приятели, изследват различни химически промени, структура и свойства на пресни храни от ежедневието.

В този епизод – Сушито е популярно ястие, което се състои от водорасли с пълнеж от пресни зеленчуци и ориз. Линк установява защо трябва да използва лепкав, късозърнест ориз, за да запази целостта на ‘сърмичките’ и, използвайки своята интелигентност, открива разликите между различните сортове ориз.

 
Експресът на учените - Сладоледът

26 юни 2016 в 17:45

Имало едно време…Животът - Храносмилането

26 юни 2016 в 18:15

 
Гастрономи - Туршия

26 юни 2016 в 18:45

Да изобретяваме - Зеленчуков бластер

26 юни 2016 в 19:00

 
Гастрономи - Рибени такос

26 юни 2016 в 19:30

 
Всичко за децата - Дъги и великолепна вода

26 юни 2016 в 19:45

Фактология - Храна и хранене

26 юни 2016 в 20:15

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. В този епизод – ние трябва да се храним, защото … родителите ни ни карат. Но, като оставим шегата настрана, Харисън научава как добрата здравословна храна ни помага да пораснем големи, силни и умни, защо за момичетата и момчетата храната има различен вкус и кои вредни храни са маскират като здравословни.

В „Голямото предизвикателство“ Харисън проверява дали можете да анализирате състава на храната си и изненадва някои от участниците, които се опитват да отгатнат съдържанието на мазнини и захар в любимите си храни.

А на открито – Вкусно ли е? Менюто включва пуканки с вкус на бекон, промити с лучена сода. Харисън посещава компания за производство на подправки и представя някои от по-необикновените й продукти.

 
Гастрономи - Супа "Минестроне"

26 юни 2016 в 20:45

e²: Транспорт - Доставно разстояние

26 юни 2016 в 21:00

Супер наука - Биотехнология: Тайван

26 юни 2016 в 21:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Земеделието е гръбнакът на цивилизацията. В Тайван е в ход нов етап в неговото развитие не само в полето, но и в лабораториите, където се използват клетки, вируси и бактерии за решаване на вечните проблеми на човечеството. Година 2008 беше обявена за година на световната криза с храните. Цената на ориза се удвои, а цената на пшеницата скочи с 200 процента. Но, освен че бяха скъпи, храните не достигаха.

До 2050 година населението на Земята ще наброява 9 милиарда души. Според предвижданията на Световната банка, търсенето на храна ще се удвои. Но, за разлика от населението, земеделската земя няма да се увеличи. Как можем да отглеждаме достатъчно храна, за да задоволим нарастващите си нужди? Отговорът се крие в почвата. След дългогодишна работа учените в Тайван са открили бактериален щам, който е по-ефикасен от другите. Той помага на растенията да израснат по-силни, по-високи и да дадат по-голям добив. Целта на учените е да създадат изкуствен тор на базата на този забележителен бактериален щам.

Повече за храната и храненето можете да научите по канал “Da Vinci Learning” или на уебстраницата на “Da Vinci Learning”: http://www.davinci-learning.com/bg 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber