Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Da Vinci Learning

TV, Кино & DVD
Кино
 
НА ФОКУС: Въпроси от науката
16 и 17 юли 2016 в 17:30 и след това

Da Vinci Learning
На фокус през юли 2016

НА ФОКУС: Въпроси от науката

16 и 17 юли 2016 в 17:30 и след това

„Въпроси от науката“ запознава младите зрители с науката чрез приключения, представяйки широк диапазон от теми, които със сигурност ще завладеят въображението на децата. Какво е бъдещето на живота под вода? Как действа магията на киното? Как детективите разследват мястото на престъплението? Могат ли рибите да говорят и какво казват? Еднакви ли са пръстовите отпечатъци на близнаците? Може ли да се лети без самолет?
 
Тези и други въпроси ще бъдат разгледани и ще получат отговор младите и енергични изследователи Андрю и Пола. Във всеки епизод те приемат предизвикателството да тестват своите „Въпроси от науката“ по една разглеждана тема. Напълно противоположните един на друг Андрю и Пола подхождат към историите всеки със своя собствен уникален стил, в дух на приятелска конкуренция. Те имат дарбата да задават същите прости, директни и откровени въпроси, които биха задали и младите им зрители.

Дайте храна на мозъка си, като се впуснете в приключенията на “Въпроси от науката“.

Въпроси от науката - Възможно ли е да живеем под вода?

16 юли 2016 в 18:00

В този епизод домакините разглеждат възможността да се живее, работи и играе под вода – също като рибите или като нашите братовчеди – водните бозайници!           

Андрю тества своята издръжливост в игра на подводен хокей, след като заменя кънките си за чифт плавници и шнорхел. Той разбира, че не е толкова лесно, колкото изглежда, да участваш в игра, изискваща толкова усилия, ако не можеш да дишаш.

Пола възприема по-дисциплиниран подход, изследвайки свободното гмуркане, при което състезателите се гмуркат на дълбочина от стотици футове само с едно поемане на дъх.

Задачата за деня на Андрю е биомимикрията. Той взема урок от делфините.

Въпроси от науката - Какво представлява звукът?

16 юли 2016 в 18:30

Андрю иска да се яви на прослушване за солист на рок група, следвайки гласа на сърцето си, който му вещае кариера на рок звезда. Но, има един проблем – той няма добър слух. Дали науката може да му помогне? Време е за малко уроци по музика.

Пола има малко по-деликатен подход към звука – понякога го чува, понякога не. Звуковият прожектор е революционен начин за предаване на звук към един определен слушател. Как? С помощта на ултразвука - неговите честоти са толкова високи, че нашето ухо не ги възприема.

Въпроси от науката - Как се прави магията в киното?

16 юли 2016 в 19:00

Светлини, камери и лудории, докато Пола и Андрю си правят шеги с няколко специални ефекта. Андрю се преобразява като филмово чудовище с помощта на специалисти по грим със специални ефекти. Дали видът му е достатъчно страшен, за да уплаши Пола? Или по-добре да избере комедията?

Слушайте внимателно – няма да повярвате на ушите си! Елате в света на звуковите ефекти. Режисьорите са достатъчно заети със снимките на филмите – те не могат да запишат всички звуци, които са им необходими. Как бихте възпроизвели звука на смачкан банан?

В сценария е предвиден сняг, но филмът се снима през юли! Няма проблем – просто повикайте аранжьорите на времето. Каквото и да е то, това не е проблем за тях.

Можете ли да си представите блокбъстър без експлозии? Пиротехниката е изкуството да работиш с експлозиви, за да създадеш ефекти, които да заблудят камерата и зрителите по безопасен и реалистично изглеждащ начин. Пола получава уроци от специалист. А Андрю понася най-големия удар в живота си!

Въпроси от науката - Как да летим без самолет?

16 юли 2016 в 19:30

На сцената излизат най-удивителните самолети с дистанционно управление. Самолети ли казахме? Ако се вгледате в тях, едва ли ще ги наречете такива. Летящи косачки, състезателни коли, вещици и прасета ни учат що е то аеродинамичен профил, подемна сила и полет.          

Ако прасетата могат да летят, какво ли могат другите животни? Змиите и катериците доказват, че летенето не е само за птиците.

Какво ще кажете за полет на въздушна възглавница? Ние строим кораби на въздушни възглавници, които достигат до финалната линия.

Пола е в режим на свободно падане. Скачането с парашут на закрито е страхотен спорт, който ви дава усещането за истински скок. Пола изследва въздушното съпротивление и аеродинамиката във вертикален ветрен тунел, захранван от 5 големи вентилатора, които създават вятър със скорост до 240 километра в час.

Въпроси от науката - Как науката разкрива престъпления?

16 юли 2016 в 20:00

В този епизод нашите домакини се записват в училище за разследващи на местопрестъпления. Целта им е да научат всичко, което могат, за работата на детективите, преди да ги повикат да арестуват престъпниците. Кой пръв ще разкрие престъплението?

Пола открива пръстови отпечатъци. Но, каква полза от тях, след като не можеш да ги вземеш от местопрестъплението и да ги изследваш в лабораторията? Няма двама души с еднакви пръстови отпечатъци – дори близнаците. Но, пръстовите отпечатъци не са единствените улики, които небрежните престъпници оставят след себе си.

Андрю научава, че походката говори много за човека – а също и обувките, които носи. Освен това, има и ДНК, която се намира във всяка клетка на нашето тяло – тя е най-доброто научно средство за идентификация на хора, с което разполагаме. Къде се намира ДНК?

Въпроси от науката - Кой може да кара най-откачените колела?

16 юли 2016 в 20:30

Пола и Андрю се състезават кой ще открие най-откачената кола. Те са готови за луда надпревара – на две, три или четири колела.

Какво е това – кола, мотоциклет… май прилича на реактивен изтребител? Това е „Карвър уан“ – най-якото превозно средство. Тази кола с малко тегло е предназначена за лесно маневриране в натоварено движение, но трябва да внимавате на завоите, защото тя се нагажда автоматично към кривината, накланяйки се цялата на ъгъл до 45 градуса.

В Гората на велосипедите е пълно с велосипеди. Един изобретателен конструктор на велосипеди е комбинирал най-невероятни предмети и е заварил към тях две, а понякога – и повече колела. Какво ще кажете за статично или фитнес колело? Крачната мощност никога не е имала по-странен вид!

и

Въпроси от науката - Какво ли е да имаш собствен робот?

17 юли 2016 в 18:00

Могат ли роботите да се използват за игра? Пола  установява, че могат. Какво е необходимо, за да си направите сами робот? Ще разберем това, като се включим в състезателен отбор с роботи.
 
Андрю се среща с робот, който изпълнява функциите на куче–пазач. Той може да ви прави компания, да пази дома ви, а освен това има и ‘голям брат’, който участва в дяволита игра на криеница.

Ако искате да отидете до Марс и отвъд него с изследователска цел, защо е нужно да изпращате на опасната мисия човек, ако можете да го заместите с робот?

Повечето роботи имат вид на машини, но роботът–хуманоид може да ходи, да се качва по стълби, да тича, да получава пощата и може би, ако Пола извади късмет – да й стане съводещ!

Въпроси от науката - Какво могат буболечките да направят за нас?

17 юли 2016 в 18:30


Не посягайте към спрея за насекоми или към мухобойката. Насекомите и неприятните пълзящи твари от всякакъв вид са наши приятели. Всъщност, без тях ние не бихме просъществували дълго на тази планета. Така че, нека видим колко удивителни са те.

Пола отива на урок по готварство при Шеф Бръмбар. Всъщност, насекомите са полезен източник на протеини за много хора по света – някой да иска мравчени бисквитки? Или задушени ларви?

Мислите, че сте много силни? Кое според вас е най-силното същество в света? Отговорът ще ви изненада. Един малък бръмбар може да надмине група деца с възможностите си за вдигане на тежести.

Андрю посещава лаборатория, в която насекоми с мозък колкото главичка на топлийка ще му дадат урок по определяне на часа. Предполагали ли сте някога, че пчелите могат да броят?

Въпроси от науката - Какво пропускат очите ни?

17 юли 2016 в 19:00

Андрю мечтае да стане шпионин, но разбира, че това занимание изисква повече от това, което се предполага на пръв поглед – в буквален смисъл. Както и че има много начини, по които технологията на шпиониране ни помага в ежедневието, за да видим неща, които обикновено убягват от погледа ни.

Пола посещава изследователска лаборатория, за да се запознае с летящите роботи–шпиони. Инженерите проектират миниатюрни роботи, които могат да летят незабелязани над определеното място, изпращайки съобщения и видеозаписи, и да проследяват обекти.

Добрите шпиони умеят да се дегизират. Животните използват същия метод, за да осигурят безопасността си. Вижте маскировката на животните – те ту са видими, ту стават невидими.

Полицията търси през нощта човек, който се е загубил в гората. Как ще виждат в тъмнината? Отговорът се крие в технологията на инфрачервените лъчи. Шпионинът трябва да умее да заличава следите си, а това може да изисква изобретателност в лъжите. Как може да се разпознае лъжата?

Въпроси от науката - Колко високо скачам?  Колко бързо тичам?

17 юли 2016 в 19:30

Колко високо мога да скоча? Колко бързо мога да тичам или да карам колело? Какви са границите на човешките възможности и как можем да увеличим нашата издръжливост?  Андрю иска да разбере това, тъй като се готви за състезание с най-бързия колоездач в света.

Нашите двама домакини се записват в ексклузивен тренировъчен център, използван от елитни спортисти, за да се подготвят при най-добрите треньори в света.

Кои са техните силни и слаби места? Как са сърцето и белите им дробове – колко ефикасно функционират?

Как функционира скелетът и мускулите им? И как могат да подобрят състоянието на сърдечносъдовата си система?

Ами храненето? Кой е най-добрият режим за повишаване на енергията и ефективността?

Въпроси от науката - Какво става, ако си играя с храната?

17 юли 2016 в 20:00

Пола и Андрю откриват някои удивителни неща за химията на продуктите, с които се храним. Каква по-добра тема за начало от сладкишите? Как се създават нови видове сладкиши – от тези, които се топят или пукат в устата ви?

Сладко, кисело, солено, горчиво. Това са четирите основни вкуса. Но, учените са открили, че има и други вкусове, приятни за езика. Знаете ли, че е открит и пети вкус?

Ако трябва да си приготвите багажа за дълъг космически полет, какво бихте взели за ядене? Учените размишляват сериозно върху това, което космонавтите могат да отглеждат и готвят в Космоса и на други планети.

Въпроси от науката - Как да стоплим зимното забавление?

17 юли 2016 в 20:30

Време е за зимни дейности и нашите домакини спорят кое носи по-голямо удоволствие – снегът или ледът?

Пола се включва в лов на снежинки. Тя се среща с учен от Калифорния, който иска да открие едно неуловимо създание – идеалната снежинка.

Представете си, че работата ви е да поддържате най-дългата пързалка в света в отлична форма. Как ще го направите? Андрю надява кънките, за да се запознае с основите на науката за леда.

Можете ли да се сетите кое е съществото, което е специално пригодено да живее сред сняг и лед?  Отговорът е – полярната мечка.

Снегът и ледът са източник на голямо удоволствие, стига да сте в безопасност и топло облечени.  Но, какво ще стане, ако се загубите в студено време?

Повече за тези и за други въпроси от науката можете да научите по канал “Da Vinci Learning” или на уебстраницата на “Da Vinci Learning”: http://www.davinci-learning.com/bg 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber