Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

НА ФОКУС: Изкуствата и занаятите

TV, Кино & DVD
Кино
 
Материалите са осигурени от канал “Da Vinci Learning”
10 и 11 септември 2016 в 17:00 и по-късно

Da Vinci Learning
На фокус през септември 2016

Материалите са осигурени от канал “Da Vinci Learning”

10 и 11 септември 2016 в 17:00 и по-късно

Има един занаят, който е уникален – занаят, който е нещо повече от това, един занаят, надминал останалите, пълен със смисъл, който изобразява, показва или илюстрира представата за това кои сме ние и къде отиваме. Изкуството – от пещерните рисунки до модерните абстракции – е формирало културите и цивилизациите на всички континенти. В целия си спектър, във всичките си разновидности и форми, изкуството е вид ‘описание’, придаващо смисъл на всичко чрез голям полет на въображението. Изкуството има своя история – на ограничения и революции, на подражание и творчество, на прераждане и възстановяване, на импресия и експресия, улавящо духа на времето, но и предвиждащо бъдещето.

Независимо от темата си – природата, човека, обществото или космоса – изкуството през повечето време е търсело онова единство на пропорциите, което повечето от нас асоциират с красотата. Но, дали в съвременното изкуство красотата не е изчезнала? Има ли някакъв вид ‘грозна красота’ в нашия научен, дигитализиран, идеен, марков свят? Дали красотата е субективно понятие или е универсална категория? Не се тревожете, ако тези въпроси ви затрудняват… защото ние се прехвърляме от художествените ви представи към изкусните ви ръце. Отдайте се на творчество сред удобството на дома си – за начало си направете един ‘чорапод’ и дайте воля на въображението си.

На фокус през септември – Изкуствата и занаятите!


Имало едно време…Човекът - Италианският ренесанс

10 септември 2016 в 18:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Картините на Ботичели ‘Раждането на Венера’ и ‘Пролет’ са илюстрация на ренесанса на класическата култура във време, в което религията е в разцвета си. Средище на този ренесанс през 14ти век е Флоренция на Лоренцо де Медичи. Докато из пълните с тълпи улици процъфтява търговията, в мъничката си чирашка стая младият Леонардо сънува птици. Безспорният талант на флорентинските художници намира признание в работилницата на Верокио. Там Верокио завършва своя “Давид”, който много прилича на Леонардо. Лоренцо де Медици идва тук, за да се възхищава на художниците, вземайки ги под свое покровителство.

След политическите и религиозни борби през 1478 година художниците са принудени да напуснат Флоренция и да се пръснат из страната. На мястото на Лоренцо идва Савонарола. Книгите, картините и други предмети на светския разкош са изгорени. Леонардо се установява в Милано под закрилата на Лудовико Сфорца. В едно писмо до своя патрон той говори пламенно за различните области, в които е вещ, като оръжия и архитектура, но не казва почти нищо за живописта – изкуството на шарлатаните…


Изумителни постижения - Геният на Леонардо да Винчи

10 септември 2016 в 19:30

Артзука - Аквариумно изкуство

10 септември 2016 в 20:00


История на изкуството - Рационалност и пищност: Рококо и академизъм през ХVІІІ в.

10 септември 2016 в 20:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Изкуството има своя история – на ограничения и революции, на подражание и творчество, на прераждане и възстановяване, на импресия и експресия. Този анимационен сериал – увлекателен преглед на ключовите движения в историята на изкуството, показва как изкуството не само отразява духа на времето, но и предвижда бъдещето.

Париж става международен град на изкуството. Хора от цял свят с талант или изумителни постижения в изкуството се стичат масово тук. Новата мода се нарича класицизъм, а класицизмът възхвалява изкуството на Древна Гърция и Рим. Той черпи своите теми и стилове основно от класическата традиция. Класицизмът поддържа рационализма и се стреми към святост, вечност и хармония. През 1637 година е основана Френската академия с подкрепата на абсолютната монархия, която насърчава появата на академичното изкуство.

Какво е красотата?

10 септември 2016 в 21:00

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Дали красотата е субективно понятие или е универсална категория?
Художникът и писател Матю Колингс повежда зрителите на илюстровано пътешествие към 10 от най-любимите си шедьоври на красотата от историята на изкуството. Всяка от избраните от него творби илюстрира един от вечните принципи, които според него лежат в основата на прекрасното изкуство и обясняват прилива на удоволствие, който то предизвиква. Всички показани творби на изкуството са били обект на обичта му от дълги години, но в този филм той показва поотделно за всеки от тях каква е причината за наличието на този особен вид красота. Личният списък на Колингс буди някои големи въпроси, като например защо изкуството има значение за нас, и кара зрителите да се замислят и да спорят и защитават най-добрите 10, избрани от тях.
Десетте предмета на изкуството са от всички исторически епохи – от праисторическите пещерни рисунки в Дордон до проектирания от Норман Фостър високотехнологичен, супермодерен мост в Южна Франция, от някои от безспорните шедьоври на Ренесанса до много по-оспорваните творби на съвременното изкуство. Колингс препуска без страх през историята, правейки неочаквани и оригинални сравнения между различните епохи в изкуството, като ни помага да разберем принципите, лежащи в основата им.
Това е цивилизация - Богове

10 септември 2016 в 22:00

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Художникът и критик Матю Колингс тръгва на епично пътешествие, за да изследва различните начини, по които културите от миналото – от Древна Гърция до наши дни – са оформяли облика на нашата цивилизация. Той търси в историята на изкуството моменти, в които изкуството илюстрира фантастични скокове в цивилизацията, когато са се променяли представите ни за самите нас и са се появявали нови теории за нашите човешки възможности. Това е история на цивилизацията, показана чрез изкуството, което тя ни е оставила.

В първото предаване Матю проучва как гърците са възприели мощта в изобразяването на боговете, наследена от по-старите цивилизации. След това той проследява историята на християнското изкуство от примитивните стенни рисунки в катакомбите в недрата на Рим до великите сцени на разпъването на кръста в западното изкуство. Накрая, той посещава джамии в Египет, Турция и Южна Испания, за да покаже как ислямът предлага напълно нов начин за цялостно изобразяване.

и

Да опознаем най-известните творци в света - Да опознаем Клод Моне

11 септември 2016 в 17:00

Имало едно време…Откривателите - Леонардо Да Винчи

11 септември 2016 в 18:30

Артзука - Чорапод

11 септември 2016 в 19:00

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Сериал, който съчетава екшъна на живо с анимацията, за да покаже на децата, че изкуството е навсякъде и че във всеки от тях се крие по един художник. Предназначен за деца на възраст между 6 и 9 години, „Артзука“ представя на зрителите традиционни техники по нетрадиционен начин и учи децата да рисуват извън шаблона и да създават свои собствени шедьоври.

В този епизод – Джеръми използва чорапи, за да направи октопод, тоест чорапод! След това Джеръми създава ледена нощна светлина, като замразява светодиодна крушка във вода, използвайки за калъп пластмасова бутилка. После идва ред на човечето, направено от картон и слама, което дори може да движи ръцете и краката си. В Рециклиращото предизвикателство на „Артзука“ Джеръми използва възвратен клапан от цедката на отводнителна тръба и линийка. Хартиената торба завежда възвратния клапан на къмпинг, където среща мечка.


Сръчни пръсти - Готини тениски

11 септември 2016 в 20:15

История на изкуството - Изкуство и революция: Неокласицизъм

11 септември 2016 в 20:30

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Изкуството има своя история – на ограничения и революции, на подражание и творчество, на прераждане и възстановяване, на импресия и експресия. Този анимационен сериал – увлекателен преглед на ключовите движения в историята на изкуството, показва как изкуството не само отразява духа на времето, но и предвижда бъдещето.

През 1748 година близо до Неапол са открити развалините на град Помпей. Древният римски град Помпей е бил унищожен от изригването на вулкана Везувий през 79 г.н.е.. Сред руините са намерени изящни фрески със сцени от живота на древните хора, които удивяват хората на 18ти век, давайки тласък на нова тенденция в изкуството. През 1789 година избухва Френската еволюция. Стилът „рококо“ в изкуството, използван главно за възхвала на дворцовия живот, излиза от мода, а скоро след това художниците извършват революция в изкуството.

Грозна красота

11 септември 2016 в 21:00

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Красотата е една от големите теми в изкуството. От първите познати ни пещерни рисунки изкуството винаги е търсело онова единство на пропорциите, което повечето от нас асоциират с красотата.
В миналото това търсене на красотата е вдъхновявало художниците да идеализират женските форми – голотата по традиция е един от най-популярните източници на ‘красота’ в изкуството. Но, величествените пейзажи, прекрасните цветни етюди, изрядно оформените олтари – всички те търсят красотата. Днес красотата може да бъде електронна и научна, деликатна и неуловима. Но дали тя е изчезнала в съвременното изкуство?
Мнозина наблюдатели са на това мнение, но художественият критик Валдемар Янушчак смята, че просто определението за красота е друго. В търсене на красотата в съвременното изкуство Валдемар пътува по света и интервюира някои от най-големите живи художници, като Деймиън Хърст, Джеф Кунс, Йоко Оно и Тацуо Мияджима.

Това е цивилизация - Спасение за душата

11 септември 2016 в 22:00

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните
Зараждането на съвременното индустриално общество през 19ти век поражда криза на вярата и доверието в самата идея на цивилизацията – криза, която продължава да ни преследва до днес. Работниците в новата фабрична система са били подложени на чудовищна експлоатация, а хората навсякъде са се чувствали все по-отчуждени от своята работа, от природата и един от друг. В третото предаване от сериала Матю Колингс тръгва по стъпките на един бележит представител на викторианската епоха, който формулира проблемите на своето време, вярвайки че те могат намерят своето решение чрез изкуството – английският гуру на изкуствата, мечтателят Джон Ръскин.
Ръскин вярва, че изкуството може да спаси душите ни. То би могло да възстанови връзката ни с природата и да изцери духовната пустош, породена от индустриализацията. Ръскин пише за изкуството, природата и обществото, показвайки връзката между тях. Той подкрепя ревностно великия английски пейзажист Търнър, като го изважда от неизвестността и насочва вниманието на викторианските си съвременници към настойчивостта и мощта в бурните му пейзажи. Матю започва пътешествието си с творбите на Търнър, изследвайки неговото пророческо послание, валидно както за неговото, така и за нашето време.


Повече за изкуствата и занаятите можете да научите по канал “Da Vinci Learning” или на уебстраницата на “Da Vinci Learning”: http://www.davinci-learning.com/bg 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber