Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

На фокус през декември: ЛЕТЕНЕТО

TV, Кино & DVD
Кино
 
18 декември 2016 в 22:30 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Da Vinci Learning
На фокус през декември 2016

Материалите са осигурени от канал “Da Vinci Learning”

НА ФОКУС: Летенето

17 декември 2016 в 17:30 ч. и по-късно
18 декември 2016 в 17:00 ч. и по-късно

От мига, в който човекът е погледнал към небето, той започнал да мечтае да се рее във въздуха. Но, пътят към пилотируемите полети не е бил толкова лесен, колкото си мислите. Знаете ли, че някъде по този път на открития са били замесени крави и велосипеди? Човекът лети вече повече от век. Още през 16-ти век Леонардо да Винчи се е опитал да построи летателен апарат. Черпейки вдъхновение от птиците, той го снабдил с крила. За съжаление, апаратът се оказал неуспешен; наистина – днешните самолети не размахват крила.

Следват опити с балони - огромни 245-метрови въздушни кораби, за чиято изработка са използвани вътрешностите на 80,000 до 200,000 крави. Но, истинският предшественик на летателния апарат е хвърчилото, направено от известните днес братя Райт, които са почерпили вдъхновение от хидропланите на Ото Лилиентал и неговото изследване на аеродинамиката. По-късно един английски пилот – Франк Уитъл, си спомнил за училищните експерименти с един древногръцки уред. Той твърдял, че можем да летим по-бързо, ако летим по-високо. Останалото, както се казва, е история.

Какво ни очаква в бъдеще? Бъдещето на авиацията доведе до създаването на Еърбъс A380 – най-големият пътнически самолет. Все пак, има ограничение по отношение на големината на самолетите, които могат да бъдат построени. След като достигне определени размери, масата на самолета не му позволява да се задържи във въздуха, независимо от формата, която му се придава. Може би следващото чудато откритие ще копира примери от природата? Представете си машини, които летят като лешояди и се приземяват като мухи върху стъклени повърхности, при това без да влияят неблагоприятно върху климата?

Въпроси от науката - Как да летим без самолет?

17 декември 2016 в 19:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Ето и най-удивителните самолети с дистанционно управление. Самолети ли казахме? Ами, на външен вид те никак не приличат на такива. Летящи косачки, състезателни коли, вещици и прасета дават нагледен урок по аеродинамични профили, подемна сила и летене.

Ако прасетата могат да летят, тогава какво могат да правят другите животни? Змиите и катеричките доказват, че летенето не е привилегия само на птиците.

Какво ще кажете за летенето върху въздушна възглавница? Ние строим кораби на въздушна възглавница, които могат да достигнат до финалната линия.

Пола се намира в режим на свободно падане. Скайдайвингът на закрито е страхотен спорт, който ви създава усещането, че се реете във въздуха, без да се налага да скачате. Пола изследва съпротивлението на вятъра и аеродинамиката във вертикален ветрови тунел, захранван от 5 мощни вентилатора, които създават вятър със скорост до над 240 километра в час.

Изглежда супер - Аеродинамика

17 декември 2016 в 20:30 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Докато прави ‘геометрични експерименти’ с хартиени самолети, Хамза забелязва, че формата на предметите има голямо значение за движението им във въздуха. За да разберат защо някои форми са по-подходящи за движение във въздуха от други, групата от „Изглежда супер“ планира да направи ракета с космонавт, да подложи на изпитание ‘пилоти-изпитатели’ на самолети и да се срещне с учен-специалист по ракетостроене, който плува по-добре, отколкото ходи. Освен това, Снийки Кулкат измисля начин как да победи състезателна кола на финалната линия.

С помощта на песни, пародии и шантави предизвикателства Лук Кул помага на водещия Хамза и на неговия пакостлив робот-котка да намерят отговор на математически загадки. Във всеки епизод Хамза получава помощ от реални деца, които търсят форми, правят самостоятелни експерименти и решават главоблъсканици. Кой би могъл да предположи, че математиката може да бъде толкова забавна?

Природни технологии - Магията на движението

17 декември 2016 в 21:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Повечето животни и дори някои растения се движат. Те плуват, ходят, тичат или летят по множество различни начини. В това предаване ще видим как конструкторите на самолети, коли и роботи са почерпили вдъхновение от природата. Но, ‘биомиметиката’ не се състои само в копиране на природата; тя има за цел да разгадае принципите на природата, като ги прилага по нови неочаквани начини. Така че, изучаването на света на колите и самолетите ни дава изненадващ нов поглед към света на природата.
В това предаване ще видим защо акулите могат да плуват толкова бързо, как мухите и геконите успяват да се изкатерят по гладки стъклени повърхности и как лешоядите могат да помогнат на следващото поколение въздушни лайнери. Освен това, ще видим хлебарки-роботи, които макар да изглеждат като научна фантастика, може да се окажат предшественици на най-новото поколение високопроходими автомобилиs.

Чудата наука - Полетите

18 декември 2016 в 17:30 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Човекът лети вече повече от век. Още през 16-ти век Леонардо да Винчи се е опитал да построи летателен апарат. Черпейки вдъхновение от птиците, той го снабдил с крила. За съжаление, апаратът се оказал неуспешен; наистина – днешните самолети не размахват крила. Следват опити с балони - огромни 245-метрови въздушни кораби, за чиято изработка са използвани вътрешностите на 80,000 до 200,000 крави. Но, истинският предшественик на летателния апарат е хвърчилото, направено от известните днес братя Райт.

Двамата братя се занимавали с ремонт на велосипеди, което ги убедило, че една летяща машина може да бъде много нестабилна и въпреки това - управляема, като велосипедите. Те започнали да строят хвърчила, чиито рамки били толкова здрави, колкото рамките на велосипедите им и използвали велосипедни части, за да изпитват своите творения. Първите самолети на братята Райт достигали не повече от 65 km/h. Днес търговските самолети развиват над 800 km/h. Кое дава възможност на сегашните самолети да летят 12 пъти по-бързо?


Великите идеи на Джеймс Мей - Ела, полети с мен

18 декември 2016 в 21:00 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Джеймс търси по-добър и по-смел начин да се придвижи от точка A до точка B, започвайки пътуването си от замръзналата руска пустош и поемайки управлението на превозно средство, пазено в тайна от обществото до 90-те години на миналия век. Способна да се плъзга над водата и леда с невероятно висока скорост, тази летяща машина в началото обърква американските разузнавателни служби.
Продължавайки пътуването си, Джеймс се отправя към САЩ, където е поканен да управлява единствената оцеляла летяща кола в света по време на първия й полет от четири години насам. Легендарната Аерокола от 50-те години, която някога е била любимката на небето, със знаменити пътници като Мерилин Монро, Ава Гарднър и Лана Търнър, доказва че летящата кола може да се превърне в истинско малко бижу.
В търсене на най-малкия хеликоптер в света Джеймс отпътува за Япония. Там той открива и наблюдава с удивление излитането на машина, която се държи във въздуха с помощта на четири малки двигателя, всеки от които с тегло на голяма птица, но с мощност, равна на десет коня.
e²: Транспорт - Авиация: Небето има граници

18 декември 2016 в 22:30 ч.

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

В епохата на евтиния петрол, реактивните самолети скъсиха разстоянията и направиха революция в световната търговия и пътуванията. Но, облаците на хоризонта на авиацията се сгъстяват заради парниковите газове, които самолетите отделят на голяма височина. Тяхното влияние върху промяната на климата не е точно установено, но като най-бързо развиващият се сектор в областта на тези емисии, авиационната индустрия е изправена пред сериозни предизвикателства.
Екологичният натиск и растящите цени на горивата накараха производителите на самолети да произвеждат все по-икономични модели. Но, при положение, че авиационната индустрия нараства ежегодно с пет процента, дори радикално намаление на емисиите няма да ограничи щетите за дълго.
Евтините билети създадоха безпрецедентни възможности за пътуване по света, но цените на международните полети са занижени изкуствено благодарение на освобождаването от данъци на горивата, което не важи за другите сектори. Сега някои авиолинии дават на пътниците възможност да намалят неблагоприятното влияние върху околната среда, като продават въглеродни компенсации.


Повече за летенето можете да научите по канал “Da Vinci Learning” или на уебстраницата на “Da Vinci Learning”: http://www.davinci-learning.com/bg 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber