Online School
Регистрирани потребители: 22809
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


Дерматофития

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Катина Цветанова
PostОт: 10 Януари 2012 г. 11:59:07 Отговори

Детето ми е на 2 г. и 2 мес. Преди 2 месеца започнахме лечение с хомеопатични лекарства и още на втория прием от едно от тях Licopodium clavatum на скалпа му се появи лишейно образобание с форма и големина на 1 лв. Дразнене на местото не е имал, нито изпадване на косата. Лекуващия доктор хомеопат ни успокои, че това най-вероятно е хомеопатична криза и каза да спрем даването на Licopodium clavatum.
Ние живеем в къща, на двора има котки като детето не си играе с тях, мишки също има сезонно, но там където живеем няма, възможно е да е поглъщал почва в много малки количества.
Преди седмица изведнъж започна да го сърби местото и решихме, че е време да се обърнем към дерматолог.Забелязахме, че има и малки подобни образувания покрай основното. На детето ми беше поставена тази диагноза след тест на кожата и косъм от инфектираното място - мицели (+). Теста беше направен за около 10 мин. без да знам точно какъв е. Обяснено ни беше, че това заболяване е изключително рядко в тази възраст. Потресена бях, когато разбрах, че изписаното лечение е за деца над 12 години и възрастни (Миконафин крем 1 %).
Моля ви дайте ми повече информация за това заболяване - има ли карантинен период, не е ли по-отговорно да се направят още тестове преди да се лекува, заразно ли е, опасно ли е, ако не се лекува?
Благодаря ви!
Детска Поликлиника ВЕЛА
PostОт: 01 Март 2012 г. 16:22:45Отговори

Здравейте,
Дерматофитозите са гъбични заболявания, които засягат кожата и космените фоликули по цялото тяло.

Причинители: микроскопични гъбички, които живеят и се развиват на повърхността на кожата( в най-горния слой от мъртвите епителни клетки).Най-често се откриват по кожата и по козината на котките( те са основен резервоар), но могат да се разспространяват и да причиняват епидемии и по хората, които имат контакт с животни, или могат да се заразят при контакт с почва и заразени предмети, в които се намират спорите на гъбичките(много устойчиви са във външна среда).

Клинична изява:
Едно или няколко малки кръгли петна по окосмената част на кожата( най-често в главата).Обривните единици представляват хиперемирани(зачервени) кръгли образувания, надигнати от околната тъкан, добре отдиференцирани от нея.Често могат да бъдат и възпалени.В еволюция на процеса космите от обривите отпадат.Постепенно ако петната не се лекуват се разрастват.Броя им се увеличава и върху тях се формират крусти(люспи, корички).Много често преносителите(котките) могат да нямат тези белези(да изглеждат здрави).
Лечение:
Локално и общо приложени антибиотични противогъбични препарати.
Диагностика:
микроскопски от излющените крусти и космени фоликули се търсят спорите(мицели), бърз и точен тест.
Карантинен период:
до липсата на мицели в заразените участъци(екземи)
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber