Online School
Регистрирани потребители: 22957
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


Дерматофития

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Катина Цветанова
PostОт: 10 Януари 2012 г. 11:59:07 Отговори

Детето ми е на 2 г. и 2 мес. Преди 2 месеца започнахме лечение с хомеопатични лекарства и още на втория прием от едно от тях Licopodium clavatum на скалпа му се появи лишейно образобание с форма и големина на 1 лв. Дразнене на местото не е имал, нито изпадване на косата. Лекуващия доктор хомеопат ни успокои, че това най-вероятно е хомеопатична криза и каза да спрем даването на Licopodium clavatum.
Ние живеем в къща, на двора има котки като детето не си играе с тях, мишки също има сезонно, но там където живеем няма, възможно е да е поглъщал почва в много малки количества.
Преди седмица изведнъж започна да го сърби местото и решихме, че е време да се обърнем към дерматолог.Забелязахме, че има и малки подобни образувания покрай основното. На детето ми беше поставена тази диагноза след тест на кожата и косъм от инфектираното място - мицели (+). Теста беше направен за около 10 мин. без да знам точно какъв е. Обяснено ни беше, че това заболяване е изключително рядко в тази възраст. Потресена бях, когато разбрах, че изписаното лечение е за деца над 12 години и възрастни (Миконафин крем 1 %).
Моля ви дайте ми повече информация за това заболяване - има ли карантинен период, не е ли по-отговорно да се направят още тестове преди да се лекува, заразно ли е, опасно ли е, ако не се лекува?
Благодаря ви!
Детска Поликлиника ВЕЛА
PostОт: 01 Март 2012 г. 16:22:45Отговори

Здравейте,
Дерматофитозите са гъбични заболявания, които засягат кожата и космените фоликули по цялото тяло.

Причинители: микроскопични гъбички, които живеят и се развиват на повърхността на кожата( в най-горния слой от мъртвите епителни клетки).Най-често се откриват по кожата и по козината на котките( те са основен резервоар), но могат да се разспространяват и да причиняват епидемии и по хората, които имат контакт с животни, или могат да се заразят при контакт с почва и заразени предмети, в които се намират спорите на гъбичките(много устойчиви са във външна среда).

Клинична изява:
Едно или няколко малки кръгли петна по окосмената част на кожата( най-често в главата).Обривните единици представляват хиперемирани(зачервени) кръгли образувания, надигнати от околната тъкан, добре отдиференцирани от нея.Често могат да бъдат и възпалени.В еволюция на процеса космите от обривите отпадат.Постепенно ако петната не се лекуват се разрастват.Броя им се увеличава и върху тях се формират крусти(люспи, корички).Много често преносителите(котките) могат да нямат тези белези(да изглеждат здрави).
Лечение:
Локално и общо приложени антибиотични противогъбични препарати.
Диагностика:
микроскопски от излющените крусти и космени фоликули се търсят спорите(мицели), бърз и точен тест.
Карантинен период:
до липсата на мицели в заразените участъци(екземи)
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber