Online School
Регистрирани потребители: 22956
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


разтягане на шиен мускул

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
михаела масларска
PostОт: 11 Януари 2012 г. 17:21:32 Отговори

Уажаеми доктори,поздравявам ви за отговорите които давате в този полезен сайт,малко лекари отделят време за това по този начин на общуване ,а се оказва че голяма част от младите семейства черпят информация първо в интернет,така че това е наистина похвално!Детето ми е на 1 месец ,преди около седмица забелязах удебелен мускул отстрани на вратлето ,във формата на вретено ,и малко се притесних ,най-вероятно се касае за родова травма ,синът ми е роден секцио,заради седалищно прилежание,успокоиха ме че не е толкова опасно ,но все пак е хубаво да се направи малко физиотерапия ,масажета по време на къпане и да се слага възглавничка когато бебчето лежи на тази страна ,за да се разтяга мускулчето.Какъв е вашият съвет и с какво бих могла да бъда полезна в този случай.
Детска Поликлиника ВЕЛА
PostОт: 21 Февруари 2012 г. 13:41:36Отговори

Благодаря Ви за интересния въпрос. Има много причини за това състояние известно като- фиброза, уплътнение на мускула (стерноклейдомастоиден мускул) в детска възраст. Най-честата е стеснение и скъсяване на един от стернокледоклавикуларните мускулите, състояние, което възниква при около 0,4% от всички раждания. Тя засяга дясната страна в около 60%, 31% е двустранна при 2% до 8% в ляво. Често продължава до 1 годишна възраст. Би могло да се дължи на нарушено вътреутробно развитие на мускула или може да бъде изява неправилна вътреутробна позиция на плода в матката. Високата честота на усложнения по време на раждане, като например седалищно предлежание (както е във вашия случай) и необходимостта за акушерско асистиране по време на раждането (вкл. родоразрешаване чрез Секцио) , може да доведе доста по-често до фиброза на стерномастоидния мускул.
Естественото развитие на нелекувана фиброза е - пълно обратно развитие, т.е пълно излекуване при 50% до 70% от пациентите на възраст до 6 месеца. Понякога може да продължи и след 12-тия месец.
Клинично това състояние се изразява като плътно образувание , с форма на вретено, неболезнено, леко изпъкнало. Обикновено с размери около 1 до 3 см в диаметър. Над 90% се развива преди 3- месечна възраст.Обикновено за първи път се забелязва около 3 седмици след раждането. Характерното наклоняне на главата или тортиколис е с тенденция да се развие по-късно .При новородените, главата се завърта на противоположната страна на образуванието, като се наблюдава само леко накланяне към засегнатата страна.
Диагнозата се поставя лесно от клиничния преглед на детето. Има определени методи за изследване, като чрез тах може да се отхвърлят и други заболявания, очни, неврологични и др. Като допълнение към диагнозата може да послужи и ултразвуковата техника, която е напълно безвредна. В по-редки случай и ядрено-магнитен резонанс и др.
Лечението в началото е ранна физиотепия, също се използват определени приоми за активно и пасивно накланяне и задържане на главичката. Много рядко се налага хирургично лечение.
Вие сте обърнали внимание на Вашето дете рано и сте взели необходиите мерки- ранна рехабилитация. Уместно е да се проследи и да се извършат контролни прегледи от вашия педиатър. Ако е необходимо по-късно и допълнителна консултация със специалист- детски хирург.
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber