Online School
Регистрирани потребители: 23029
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


колики и захранване

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Наталия Господинова
PostОт: 24 Януари 2012 г. 16:00:07 Отговори

Здравейте! Моето бебе вече навлезе в петия месец а все още не можем да прекратим добавянето на препарат против колики към всяко хранене с адаптирано мляко тъй като коликите все още не са отшумяли. Нормално ли е все още да ги има и ако не е, какво да се предприеме? Кога да започне захранването в случая и с какви пюрета по състав и по вид (плодови или зеленчукови). Необходимо ли е първо стомахчето да се подготви с приемане на сокове?
Детска Поликлиника ВЕЛА
PostОт: 21 Февруари 2012 г. 13:37:12Отговори

Здравейте!
Кърмаческите колики са един от най-честите проблеми, които карат родителите да потърсят медицинска помощ. Кърмачетата плачат когато са гладни, когато е време за смяна на памперс, когато е много топло или много студено, когато е шумно, когато искат да им обърнем внимание, да не забравяме, че това е техният начин за изразяване.
Терминът „колики” предполага болки в корема. Симптоми на кърмаческите колики са: Пристъпен плач - продължаващ най-малко 3 часа на ден, 3 и повече дни от седмицата, траещ най-малко 3 седмици; появяващ се предимно късно през деня (без очевидна причина), раздразнителност, безпокойство, стискане на юмручета, свиване или изпъване на крайниците, почервеняване, подуване на коремчето и изпускане на газове. Обикновено коликите започват от 2-3 седмична възраст и продължават до 3-4 месечна възраст, за доносените кърмачета. След 3-тия месец, коликите се наблюдават при около 10% от кърмачетата. В по-малко от 3% от случайте причина за коликите е органично заболяване. Коремната болка в периода на новороденото и кърмаче може да се дължи на: Колики, травма, абсцес, остър гастроентерит, алергия към белтъка на кравето мляко (АБКМ) / диария, метаболитни заболявания, мекелов дивертикул/ пилорна стеноза/ малротация на червата, волвулус.
Натрупването на по-голямо количество газове в червата, се смята за една от възможните причини за кърмачески колики поради явната връзка с подуването на коремчето, хълцането и изпускането на газове. Предполагайки, че най-честата причина за образуването на газове е гълтането на въздух, високите нива на лактоза и ниските на мазнини (при кърмачета на естествено хранене), както и функционалната лактазна недостатъчност, най-често се препоръчва лечение със капки Colief (лактаза) или Simethicone (Disflatyl, Espumisan, Sab simplex, Inflacol, Lefax и др.).¬¬¬¬¬ Нормално е отговорът към това лечение да бъде индивидуален, но това не бива да успокоява родителите и да не се търси лекарска помощ, когато симптомите не се повлияват. Редно е да се знае, че кърмаческите колики е диагноза на изключване, т.е мислим за нея, след като изключим всички останали причини. Във връзка с това препоръчвам Ви консултация с гастроентеролог педиатър. За да се справим с кърмаческите колики са необходими: Старателна анамнеза, признаване важността на проблема, консултация по време на пристъпа, внимателен физически преглед, правилно информиране на родителите и на края, но не по-малко важно употреба на правилни физикални методи за успокояване.
Предстой да се уточни проблемът с коликите, след което бебето Ви (в напълно здраво състояние) може да бъде захранено. Относно захранването, най-новите препоръки са за начало с пюрета.
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber