Online School
Регистрирани потребители: 23030
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


herniq

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Йорданка Атанасова
PostОт: 26 Януари 2012 г. 10:36:09 Отговори

здравейте!детето ми има подутина в дясната страна до слабините.момеченце е на 3 месеца.притеснявяме се да не е херния.
Детска Поликлиника ВЕЛА
PostОт: 24 Февруари 2012 г. 12:45:01Отговори

Уважаеми родители,
Благодаря Ви за интересния въпрос. От това , което пишете аз бих могъл да заключа , че се касае за слабинна херния при Вашето дете. Разбира се това може да се подтвърди само при преглед от специалист. Тук бих искал да Ви посоча някои от основните моменти свързани с това заболяване.
Ингвиналната( слабинна) херния е най-често срещаното хирургично заболяване в детската възраст. В най-голям процент са представени десностранните ингвинални хернии (60 %), докато левостранните са 25 %, а двустранните - 15 %. Дължи се най-често на слабост на съединителната тъкан или незатваряне на т.н. procеsus vaginalis peritonei (това е образувание от съединителна тъкан , което отделя коремната кухина от слабинния канал и не позволява да има връзка между двете). Проявява още в първите месеци след раждането. В хернията могат да навлизат части от тънките черва, а при момиченцата понякога яйчниците и др.
При наличие на херния най-често родителите съобщават за появата на овална подутина в ингвиналната област, която при спокойно състояние и по-време на сън изчезва.
При съмнение за херния е необходимо да се консултирате със специалист- детски хрург. По време на прегледа се установява формация с кръгла или продълговата форма, която е с меко-еластична консистенция, гладка повърхност, неболезнена и се прибира сравнително лесно, но понякога и с известно усилие. При смяна на позицията от изправено в легнало положение често се наблюдава спонтанно връщане. Често се чува характерен звук на „куркане на черва.
Усложнения. Най-опасното и често срещано усложнение на ингивиналната херния е нейната инкарцерация, заклещване. Образувалата се херния, заедно със съдържимото й не могат да се приберат обратно в коремната кухина. Много често инкарцерацията е първа проява на заболяването. Основни симптоми са силна постоянна болка и трайна подутина в ингвиналната област, изявена чрез плач и неспокойствие. Херниалната маса е болезнена и трудно се връща. Кожата се зачервява, появява се оток на околните тъкани.
Други заболявания , които могат да се имат впредвид и трябва да се отдиференцират от слабинната херния са: крипторхизъм, фуникулоцеле, хидроцеле и остър ингвинален лимфаденит.
Лечение. Лечението на херниите е само оперативно. По принцип ингвиналните хернии при деца се оперират към момента на диагнозата. В кърмаческа възраст е желателно това да стане между 4 и 6 месец от раждането. Но когато има голяма ингвино-скротална херния, която създава дискомфорт на детето или тревога у родителите, операцията се извършва по-рано. При наличие на заклещена херния се прави операция по спешност.
Лапароскопската оперативна техника не е така разпространена при деца, както е при възрастните.
Отново появяване (рецидив) на хернията се среща от 2 до 5 % при оперираните деца.
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber