Online School
Регистрирани потребители: 23029
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


кога бебето е готово да стои седнало

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Ирена Петрова
PostОт: 08 Март 2013 г. 19:08:02 Отговори

Здравейте,
Синът ми е на 5 навършени месеца (59 см и 7.07 кг). При последната месечна консултация, педиатърът ни каза, че вече мога да го поставям седнал като го подпирам с възглавница. Аз с нетърпение чакам момента на сядане, но не съм сигурна дали е дошъл. Тук бих искала да попитам как да разбера дали е готов за сядане, без да го насилвам – за какво да следя?
Детето си държи главата и гърба изключително добре във вертикално положение. Без проблем го държа седнал в скута ми за няколко минути (изправен до 90, като му подпирам гърба и с една ръка съм го прегърнала през гърдите за да го държа)– видимо му харесва. Обръща се сам от гръб по корем и от корем по гръб – може да се претърколи сам два пъти. Поставен на поза корем си вдига дупето и с крачета буксува напред (за съжаление обаче си забива нослето в леглото и не може да премести предната част на тялото си). Като го поставя на опора- възглавница, стои седнал (не съм го оставяла за повече от 2 минути така), но започва да изследва краката си като ги хваща и така си навежда главата напред, което ме притеснява.
Няколко пъти съм прилага упражнението от легнало положение да го хвана за ръчичките и да го издърпам до седнало – детето си държи главата на ниво с гърба, даже малко по-напред, НО не виждам в него желание сам да полага усилия да се изправи – изцяло отпуснат е и аз съм тази, която го дърпа.
Не съм поставяла детето в шезлонг или столче до този момент, поставен на възглавница по ъгъл 30 градуса сякаш наистина се опитва да се изправи повече – но това отново е свързано с интересът му да си изследва краката.
Моля за обратна връзка за какво да следя и как да разбера кога детето е готово за първото си сядане с упора на възглавница? Какво точно се разбира под упора на възглавница – под какъв ъгъл да е поставено детето? До колко време мога да го държа така в началото и как постепенно се увеличава?
Предварително благодаря.

iliana vakova
PostОт: 16 Март 2013 г. 11:10:41Отговори

и на моето бебе ми казаха че горе долу 6м е добре и 6 и половина за проходилка
iliana vakova
PostОт: 16 Март 2013 г. 11:11:17Отговори

подпирай го с 2 възглавници
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber