Online School
Регистрирани потребители: 23030
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


несъвместим Rh

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Desislava Tzenkova
PostОт: 24 Юли 2014 г. 18:39:01 Отговори

Здравейте. Моите въпроси са 2: 1. Ако майката (Rh-) образува антитела срещу еритроцитите на бебето (Rh+), какво се прави по време на бременността? 2. При такъв случай какви са уврежданията на детето (дори да се наложи кръвопреливане)? Да очаквам ли детето ми да се роди с увреждане, тъй като имам наличие на алоеритроантитела?
МЦ "Детско здраве"
PostОт: 25 Август 2014 г. 15:59:00Отговори

Rh /D/ несъвместимост между майка и плод може да възникне при Rh отрицателна майка, бременна с Rh положителен плод. Майчиният организъм продуцира антитела срещу резус антигените на червените кръвни клетки на бебето.
Rh заболяването е предотвратимо чрез прилагане на майката по време на първа бременност или скоро след това, в рамките на 72 часа на анти- Rh /D/ имуноглобулин. Необходимо е да се обърнете към акушера, следящ бременността Ви за поставянето му.
На вторият Ви въпрос относно усложненията за детето- при Rh несъвместимост се развива хемолитична болест на новороденото, която има различни по тежест форми. Може да я се прояви като хемолитична анемия на новороденото или като хемолитична жълтеница, която се изявява в първите 24 часа след раждането. Най-тежка форма е ядрената жълтеница, т.е. увреждане на мозъчни структури, която обаче при навременна профилактика, а също и при навременно лечение на новороденото не се изявява.

Д-р Бачовска
Детски хематолог
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber