Online School
Регистрирани потребители: 23029
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


допълнителна ваксина за хепатит А

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Anna Dimova
PostОт: 04 Януари 2015 г. 11:53:00 Отговори

Здравейте,
имам син на 15 години и дъщеря на 11 месеца, интеренсува ме Вашето мнение относно поставянето на допълнителна ваксина срещу хепатит А и на двамта.
Според Вас желателно ли е и има ли смисъл. Ако да, бихте ли ми препоръчали ваксина и дози и за двамата.
Благодаря!
МЦ "Детско здраве"
PostОт: 20 Януари 2015 г. 17:44:35Отговори

Хепатит А е остър вирусен хепатит с причинител хепатит А вирус. Разпространява се повсеместно, но най-висока е заболеваемостта сред населението, живеещо при лоши санитарно-хигиенни условия, с ненадеждно водоснабдяване и канализация. Предаването се осъществява най-често от човек на човек по фекално-орален път, но източникът на ифекцията остава неизвестен при почти половината случаи, поради ранното излъчване на вируса (седмици преди появата на симптомите) и високата честота на безсимптомните форми. Съобщават се и епидемични взривове, свързани с контаминиране на водата или храната, предимно при консумиране в суров вид на поливни плодове и зеленчуци или при приготвяне от носител на ифекцията. Единственият ефективен начин да предпазим себе си и децата си е да се ваксинираме. Защото заболяването хепатит А е свързано не само с нивото на личната, но и с нивото на обществената хигиена. Там човек за съжаление малко може да направи, за да се предпази. Ние сме част от обществото, от средата, която обитаваме, а за съжаление тя не е много чиста.
Човек може да поддържа много добра лична хигиена, но тъй или иначе, той общува с други хора, влиза в обществени институции, в заведения, в градския транспорт. Няма как да бъдете сигурни в нивото на хигиената на тези, които ви заобикалят.
Като симптоми... като начало трябва да се каже, че пациентите, които пожълтяват, са малка част от всички заболели. Те са само около 20 до 30%. Всички останали, които се разболяват от хепатит А, имат всичките други биохимични симптоми и са не по-малко заразни от тези, които са жълти. Но те обикновено не се диагностицират. Това не е някаква грешка на пациентите или лекарите, просто човек не разбира, че кара хепатит А. Защото симптомите на заболяването в началото са неспецифични - обща отпадналост, неразположение, безапетитие, гадене, повръщане, може да има обрив, може да има висока температура... Няма нищо специфично, тези симптоми се припокриват със симптомите на много остри вирусни инфекции, които са характерни за този сезон. Обикновено един-два дни преди да пожълтеят, урината на болните става тъмна. Това е първият отчетлив симптом, след който се наблюдава обикновено жълтеницата.
Болните са заразни около десетина дни преди да се появят клиничните симптоми и около седмица след това. Общо - около 15-20 дни. Всъщност те са най-заразни, когато ходят напред-назад и се изследват, преди да се постави диагнозата.
За разлика от хепатит B, хепатит А не хронифицира. От него на практика не се умира, или ако се умира, се случва изключително рядко. Неприятното е, че е сравнително продължителна болест. При него острата фаза, когато всички симптоми са изявени в пълна сила, продължава около три-четири седмици, тоест човек е болен около месец. Пълно биохимично нормализиране, тоест възстановяване на организма, се постига след 3 до 6 месеца. Това е времето, през което пациентът трябва да спазва определени диети, определен режим, да се грижи за себе си в малко по-голяма степен.
Съвременните хепатит А ваксини са безопасни и високо ефективни. У нас са разрешени за употреба две инактивирани моновалентни ваксини срещу хепатит А: Хаврикс и Аваксим. Прилагат се в две дози, за да се осигури продължителна защита с минимален интервал от 6 месеца между първата и втората доза, за предпочитане 6-12 месеца след първата, но е възможно отлагане до 36 месеца.


Възможни нажелани реакции и усложнения – наблюдават се леки и бързопреходни реакции – предимно болка и зачервяване на инжекционното място, по-рядко уплътнение и системни реакции, като неразположение и повишена температура.
И двете ваксини осигуряват бърза и дълготрайна защита, имат висока имуногенност /ефективност/, създават дълготраен имунитет, имат много добър профил на безопасност, могат да се прилагат едновременно с други ваксини.
Хаврикс 720 (1 доза; 0,5 ml) /GlaxoSmithKline group /е предназначена за прилагане при деца и юноши от 1 година до 15 години включително*. Допуска се приложение на една доза (с цел първична имунизация) Хаврикс 720 (доза за деца) при юноши на възраст до 18 години включително.
Хаврикс 1440 (1 доза; 1 ml) е ваксина, предназначена за прилагане при възрастни и юноши на и над 16 години с цел предпазване от хепатит А..
Аваксим за деца 80 U /SANOFI PASTEUR SA/ се препоръчва при деца от 12 месеца до 15 години включително.
АВАКСИМ 160 U е показана за защита срещу инфекция, причинена от вируса на хепатит А при юноши, навършили 16 годишна възраст и при възрастни. Ваксината може да се използва като бустер /втора/ доза при лица, ваксинирани първоначално с друга инактивирана ваксина срещу хепатит А.


Д-р Шаламанова
Специалист детски болести
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber