Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


Дете на 2г. иска да яде от шише

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Ивелина Костадинова
PostОт: 16 Март 2015 г. 23:40:36 Отговори

Здравейте,
Детенцето ми е на 2г. и 5м. и от два месеца не иска да се храни с лъжица- изпада в истерия само като я доближа до устата му. Януари месец беше болен- изкара вируса с диарията и повръщането и от тогава нещата коренно се промениха. До тогава си ядеше абсолютно всичко и никога не сме имали проблеми с храненето.Вируса преборихме сравнително леко- с лечебна хумана успях да го изправя на крака. По това време забелязах, че горните му кътници са излезли, а сега излизат и долните. Лечебната хумана давах с шише, а после след като се оправи започнаха да избиват и долните кътници и известно време бяхме на кисело и адаптирано мляко. После, обаче, продължи да си иска шишето, като всичко пасирам и слагам в шишето. Дъвче твърди храни- хляб, бисквити, солети, но готвено с лъжица не желае.
Искам да Ви попитам на какво се дължи това поведение и възможно ли е да е от растящите кътници?
МЦ "Детско здраве"
PostОт: 30 Март 2015 г. 08:15:34Отговори

Уважаема Госпожо,

Детето Ви трябва да бъде прегледано от Вашия личен лекар и евентуално от стоматолог и педиатър. Причините могат да са различни. Информацията, която давате не е достатъчна, за да Ви дам по-точна информация. До прегледа при стоматолог или личен лекар може да го храните с биберон.

Д-р Куманова
МЦ "Детско здраве"
PostОт: 01 Април 2015 г. 07:59:25Отговори

Най-честите причини детето внезапно да започне да отказва да яде са зъбоникнене и разболяване. Големите жеги или промяна в обстановката се отразяват на апетита при много деца. Пътуванията също често стават причина за промени в апетита (които понякога могат да са и положителни :)). Начините за справяне в тези ситуации са да опитате да осигурите на детето спокойствие, доколкото е възможно и да предлагате основно любими неща. При зъбоникнене децата може да отказват упорито пюрета и храни, давани с лъжичка (вероятно защото тя се опира върху болезнените места на венеца), но обичайно приемат да дъвчат коричка хляб, бисквита, парче краставица и др. неща, които могат удобно да държат с ръка. С малко изобретателност и подготовка детето ще може да се храни сравнително здравословно дори в тези моменти, макар че вероятно количествата няма да са обичайните. Важно е да предлагате на детето да яде, когато и останалите в семейството се хранят. Храненето е социално преживяване. От друга страна, децата се хранят значително по-охотно, ако около тях има други хранещи се деца или хора. Когато виждат удоволствието от храненето и могат да споделят преживяването с вас, това стимулира интереса и апетита, както и желанието да опитват нови неща, за да ви подражават – използвайте широко и активно тези възможности, за да стимулирате храненето на детето.
За справянето с този проблем помагат:
Търпение, без да спирате да предлагате и без да сте твърде настойчива – ако детето не иска, спирате предлагане за този момент и опитвате отново по-късно.
Често и многократно предлагане.
Хранене, когато се хранят и останалите в семейството.
Промяна на начина на предлагане – парчета, които детето да яде самичко, подаване на храната с пръсти (а при по-големите деца – вилица вместо лъжица и храни на парчета, които може да се набодат с виличката).


Д-р Шаламанова
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber