Online School
Регистрирани потребители: 22956
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Докторе, кажи


Дете на 2г. иска да яде от шише

 
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи
Автор Съобщение
Ивелина Костадинова
PostОт: 16 Март 2015 г. 23:40:36 Отговори

Здравейте,
Детенцето ми е на 2г. и 5м. и от два месеца не иска да се храни с лъжица- изпада в истерия само като я доближа до устата му. Януари месец беше болен- изкара вируса с диарията и повръщането и от тогава нещата коренно се промениха. До тогава си ядеше абсолютно всичко и никога не сме имали проблеми с храненето.Вируса преборихме сравнително леко- с лечебна хумана успях да го изправя на крака. По това време забелязах, че горните му кътници са излезли, а сега излизат и долните. Лечебната хумана давах с шише, а после след като се оправи започнаха да избиват и долните кътници и известно време бяхме на кисело и адаптирано мляко. После, обаче, продължи да си иска шишето, като всичко пасирам и слагам в шишето. Дъвче твърди храни- хляб, бисквити, солети, но готвено с лъжица не желае.
Искам да Ви попитам на какво се дължи това поведение и възможно ли е да е от растящите кътници?
МЦ "Детско здраве"
PostОт: 30 Март 2015 г. 08:15:34Отговори

Уважаема Госпожо,

Детето Ви трябва да бъде прегледано от Вашия личен лекар и евентуално от стоматолог и педиатър. Причините могат да са различни. Информацията, която давате не е достатъчна, за да Ви дам по-точна информация. До прегледа при стоматолог или личен лекар може да го храните с биберон.

Д-р Куманова
МЦ "Детско здраве"
PostОт: 01 Април 2015 г. 07:59:25Отговори

Най-честите причини детето внезапно да започне да отказва да яде са зъбоникнене и разболяване. Големите жеги или промяна в обстановката се отразяват на апетита при много деца. Пътуванията също често стават причина за промени в апетита (които понякога могат да са и положителни :)). Начините за справяне в тези ситуации са да опитате да осигурите на детето спокойствие, доколкото е възможно и да предлагате основно любими неща. При зъбоникнене децата може да отказват упорито пюрета и храни, давани с лъжичка (вероятно защото тя се опира върху болезнените места на венеца), но обичайно приемат да дъвчат коричка хляб, бисквита, парче краставица и др. неща, които могат удобно да държат с ръка. С малко изобретателност и подготовка детето ще може да се храни сравнително здравословно дори в тези моменти, макар че вероятно количествата няма да са обичайните. Важно е да предлагате на детето да яде, когато и останалите в семейството се хранят. Храненето е социално преживяване. От друга страна, децата се хранят значително по-охотно, ако около тях има други хранещи се деца или хора. Когато виждат удоволствието от храненето и могат да споделят преживяването с вас, това стимулира интереса и апетита, както и желанието да опитват нови неща, за да ви подражават – използвайте широко и активно тези възможности, за да стимулирате храненето на детето.
За справянето с този проблем помагат:
Търпение, без да спирате да предлагате и без да сте твърде настойчива – ако детето не иска, спирате предлагане за този момент и опитвате отново по-късно.
Често и многократно предлагане.
Хранене, когато се хранят и останалите в семейството.
Промяна на начина на предлагане – парчета, които детето да яде самичко, подаване на храната с пръсти (а при по-големите деца – вилица вместо лъжица и храни на парчета, които може да се набодат с виличката).


Д-р Шаламанова
Нова тема   Отговори    Докторе, кажи Часовете са в българско време (GMT+2)
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber